Erişilebilirlik

“Zevahiri’nin Öldürüldüğü İddiasını Araştırıyoruz”


Doha'da bulunan Taleban'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Suhail Şaheen
Doha'da bulunan Taleban'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Suhail Şaheen

Taleban, “ABD'nin El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’nin öldürüldüğü iddiasını araştırdıklarını” bildirdi.

Doha'da bulunan Taleban'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Süheyl Şahin, gazetecilere gönderdiği mesajda, "Hükümet ve liderlik iddia edilen şeyden haberdar değildi, orada herhangi bir iz yoktu" dedi.

"İddianın doğruluğunu öğrenmek için soruşturma başlatıldı" diyen Şahin, soruşturma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Şahin, Taleban'ın ülke ve hükümeti için kullandığı isim olan Afganistan İslam Emirliği'nin Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan anlaşmaya bağlı olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Taleban'ın Zevahiri'yi barındırarak anlaşmayı "ağır bir şekilde ihlal ettiğini" söyledi.

Taleban, ABD’nın geçen haftasonu Zevahir’in Kabil’de öldürüldüğünü açıklamasının ardından, El Kaide liderinin öldüğünü ya da Kabil’de bulunduğunu doğrulamamıştı.

Afganistan'da Taleban'ın lider kadrosu, El Zevahiri'yi öldürmesine nasıl yanıt verileceğini tartışmak üzere dün toplanmıştı.

Mısırlı bir doktor olan Zevahiri, 11 Eylül 2001'de ABD’de düzenlenen saldırılarla yakından ilgiliydi ve dünyanın en çok aranan kişileri arasında yer alıyordu.

Zevahiri’nin Pazar günü Kabil'deki sığınağında balkonda dururken insansız hava aracından atılan bir füzeyle öldürülmesi 10 yıldan fazla bir süre önce Usame bin Ladin'in öldürülmesinden bu yana El Kaide militanlarına yönelik en büyük darbe olarak değerlendirildi.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG