Erişilebilirlik

Taleban: "Afganistan'a Huzur Hakim"


Kabil havalimanı
Kabil havalimanı

Taleban yetkilileri, başkent Kabil’i ele geçirmelerinin ardından ülkede barış ve huzurun hakim olduğunu söylerken Hamid Karzai Havalimanı’nda binlerce kişi, ülkeden kaçabilmek için bekleyişini sürdürüyor.

Binlerce İnsanın Kabil Havaalanı'ndaki Bekleyişi Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Taleban’ın siyasi büro sözcüsü Muhammed Naim, El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, “Bugün Afgan halkı ve mücahitler için büyük bir gün. 20 yıldır süren çabalarının meyvesini aldıklarına şahit oluyorlar. Şükürler olsun ki bu ülkede artık savaş bitti” dedi.

Kabil havalimanında binlerce kişi beklemeye devam ediyor
Kabil havalimanında binlerce kişi beklemeye devam ediyor

Naim, ülkede yeni yönetimin kısa bir süre içerisinde oluşturulacağını söyledi. Sözcü, Taleban’ın tecrit altında yaşamak istemediğini, bu sebeple uluslararası alanda barış yanlısı diyaloglar kurmaktan yana olduklarını dile getirdi.

Naim, “Halkımız ve ülkemiz için çabaladığımız barış ve özgürlüğe ulaştık. Ülkemiz topraklarının başkalarının hedef alınması için kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Başkalarına zarar vermek istemiyoruz” dedi.

Ancak bu ılımlı mesajlara rağmen ülkede yaşayan Afgan halkının büyük kısmı, Taleban’ın 1996 ve 2001 yılları arasındaki yönetimi sırasında uyguladığı sert şeriat yasalarına geri dönülmesinden endişe ediyor. O dönemde Taleban, tüm dünyada, sokaklarda insanların asılarak idam edilmesi ya da özellikle kadınların taşlanarak öldürümesiyle gündeme gelmişti.

Geride bıraktığımız hafta hem Birleşmiş Milletler hem de ABD, Taleban’ın teslim aldıkları yerlerde Afgan ordusu mensuplarını infaz ettiklerine dair ellerinde bilgiler olduğunu açıkladı.

Taleban yetkilileri, merkezi bir yapı oluşturmak için tüm yabancı güçlerin ülkeden tamamen ayrılmasına kadar bekleyeceklerini dile getiriyor.

Taleban sözcüleri, ülkenin çeşitli noktalarında yakalanan askerlere ve kadınlara kötü muamelede bulunulduğu iddialarınıysa ısrarla reddediyor. Taleban yönetimi, militanlara halkın normal hayatına devam etmelerine izin verilmesi talimatı verildiğini söylüyor.

Çok sayıda Afgan paralarını çekebilmek için bankalar önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Çok sayıda Afgan paralarını çekebilmek için bankalar önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Taleban’ın açıklamalarına göre şu an hiçbir yerde herhangi bir silahlı çatışmanın yaşanmadığı ülkeye huzur hakim.

Başkent Kabil’in sessiz bir sabaha uyandığı sokakların adeta sokağa çıkma yasağı varmış gibi bomboş olduğu belirtiliyor. Esnafın şehirdeki endişe ve korku nedeniyle kepenklerini açmadığı haber veriliyor.

Tahliyeler sürüyor

Şehrin uluslararası havalimanından gelen görüntülerse tam bir kaos ortamını çağrıştırıyor. Geceden bu yana binlerce kişi, Afganistan’dan kaçmak için havalimanına akın etmiş durumda.

ABD yönetimi, havalimanında güvenliği sağlamak ve tahliyeleri sorunsuz gerçekleştirmek amacıyla bölgeye takviye bin asker daha gönderdi. Böylece havalimanında görevli ABD askeri sayısı 6 bine ulaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında büyükelçi Ross Wilson’ın da bulunduğu elçilik personelinin havalimanına transferinin yapıldığını açıkladı. ABD, elçilik çalışanlarının büyük bir kısmını ülkeden çıkarıyor. Sadece çekirdek bir kadronun havalimanında kalacağı belirtildi. ABD büyükelçilik binası boşaltılırken binadaki ABD bayrağı da dün indirildi.

Birçok ülke de benzer şekilde elçilik binalarını boşaltarak çalışanlarını ülkelerine geri getirmek üzere havalimanına transfer etti.

Havalimanındaki kargaşa nedeniyle zaman zaman ABD askerlerinin havaya ateş açarak kalabalığı kontrol altında tutmaya çalıştığı belirtiliyor. Görgü tanıkları, havalimanında açılan ateş sonucu en az 5 kişinin hayatını kaybettiğini iddia ediyor.

Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde binlerce kişinin havalimanında apron bölgesinde bekleyişini sürdürdüğü görülüyor.

ABD yönetimi, havalimanında uçuş kontrolunun da ABD askerlerinin denetimine alınacağını söyledi. Ancak şu aşamada ülkenin hava sahasında da bir karmaşa yaşandığı belirtilirken uluslararası hava taşımacılığı yapan uçaklardan Afganistan hava sahasını kullanmamaları tavsiyesinde bulunulduğu iddia ediliyor.

Ülkede şu aşamada elçilik binalarının halen açık olduğunu belirten iki ülke Türkiye ve Rusya oldu. Türkiye’yle birlikte Rusya da elçiliğinin normal faaliyetlerine devam ettiğini açıkladı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Danışmanı Zamir Kabulov, ülkesinin büyükelçilik binasında çalışan 100 kadar kişiden bir kısmını tahliye edeceğini açıkladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da Kabil Büyükelçiliği'nin "+93 79 782 82 83" nolu telefon numarasını paylaşarak ülkeden ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının süratle elçiliği arayarak durumları hakkında bilgi vermelerini istedi.

ABD Başkanı Biden açıklama yapacak

Beyaz Saray yetkilileri, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'da yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak önümüzdeki birkaç gün içerisinde ABD halkına bilgi vermek üzere açıklama yapacağını söyledi.

Biden yönetimi, Afganistan'da Taleban'ın yeniden denetimi eline alması nedeniyle suçlanıyor. Biden yönetimiyse, Taleban'la söz konusu anlaşmanın Trump yönetimi tarafından yapıldığını, anlaşmaya uyulmaması durumunda çok sayıda Amerikalı askerin hayatının tehlikeye gireceğini savunuyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı yazılı açıklamada Afganistan'da gelinen noktadan Başkan Joe Biden'ı sorumlu tuttu ve istifa etmesini istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG