Erişilebilirlik

Taleban Penşir'i de Ele Geçirdiğini İddia Ediyor


Sosyal medyaya yansıya görüntülerde Taleban üyelerinin bölge valiliği önünde çekilmiş fotoğrafları yer aldı.
Sosyal medyaya yansıya görüntülerde Taleban üyelerinin bölge valiliği önünde çekilmiş fotoğrafları yer aldı.

Taleban, bugüne kadar ele geçiremediği Penşir’de de denetimi ele geçirdiğini iddia etti. Bölgede bir süredir çatışmalar devam ediyordu. Sosyal medyaya yansıya görüntülerde Taleban üyelerinin bölge valiliği önünde çekilmiş fotoğrafları yer aldı.

Penşir’de Sovyet işgaline karşı direnişiyle tanınan Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud’a bağlı güçlerden oluşan Afganistan Ulusal Direniş Cephesi, Taleban’a karşı savaşıyordu.

Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Penşir, tamamıyla Afganistan İslam Emirliği’ne geçmiştir. Bu zaferle birlikte ülkemiz ve halkımız savaş girdabından çıkmış ve vatandaşlarımız ülkede barış ve özgürlük içerisinde mutlu bir yaşam süreceklerdir” ifadelerini kullandı.

Taleban sözcüsü, 1996-2001 yıllarında iktidarda oldukları dönemde de kendilerine teslim olmayan bölgede yaşayan farklı etnik yapıya sahip halka yönelik herhangi bir ayrımcılık ya da saldırı olamayacağını ifade etti. Mücahid, “Onlar bizim kardeşlerimiz ve ülkenin refahı için birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Penşir'de direnişi örgütleyen Ahmed Mesud
Penşir'de direnişi örgütleyen Ahmed Mesud

Ahmed Mesud ise şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi Dış İlişkiler Sorumlusu Ali Maysam Nazari’yse yaptığı açıklamada, Taleban’ın zafer ilanının doğru olmadığını, bölgede çatışmaların halen sürdüğünü söyledi.

Nazari, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Direniş güçleri tüm stratejik noktalarda vadi boyunca çatışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Taleban, zafer açıklamasından önce de bölgenin başkenti Bazarak’a ilerlediklerini ve çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdiklerini iddia etmişti.

Bölgede çatışmalar devam ederken bir süre önce açıklama yapan Ahmed Mesud, din adamlarının Taleban’la müzakere edilmesi önerisine sıcak baktığını dile getirmişti.

Öte yandan Afganistan Ulusal Direniş Cephesi Sözcüsü Fehim Daşti’nin de çatışmalarda hayatını kaybettiği açıklandı. Daşti, Şah Mesud’a 9 Eylül 2001 yılında düzenlenen suikast sırasında hayatta kalmayı başarmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG