Erişilebilirlik

Taleban Kontrol Alanını Genişletmeyi Sürdürüyor


Afganistan’da ABD ve uluslararası güçlerin çekilme süreciyle birlikte Taleban ilerleyişini ve kontrol alanını genişletmeyi sürdürüyor. Son olarak, Pakistan’la Afganistan’ın güneyi arasındaki önemli bir ticaret yolunun da bulunduğu bölgede kontrolun Taleban’a geçtiği belirtildi.

Afgan hükümet yetkilileri henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmazken Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Mücahitler Kandahar’da Wesh isimli önemli bir kasabada kontrolu ele geçirdiler” dedi.

Mücahid, açıklamasında, “Spin Boldak, Çemen ve Kandahar arasındaki bu önemli bölgenin alınmasıyla gümrük denetimi de mücahitlere geçti” dedi.

Resmi verilere göre Pakistan, İran ve Orta Asya ülkeleriyle Afganistan arasında her gün yaklaşık 900 kamyonluk bir ticaret hacmi söz konusu. Afganistan Ticaret Odası Başkanı Şefikullah Attai, yaptığı açıklamada, Taleban’ın son haftalarda gümrük noktaları İslam Kala, Turghundi, Şirkhan Bandar ve Ebu Nasır Farahi limanında kontrolu ele geçirdiğine dikkat çekti.

Taleban, ele geçirdiği gümrük noktalarında yapılan vergi tahsilatlarını merkezi hükümete iletmiyor. Şu anda Taleban’ın gümrük noktalarından ciddi gelirler elde ettiği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG