Erişilebilirlik

Taleban Kandahar ve Herat'ı da Ele Geçirdi


ABD askerlerinin çekilme süreciyle birlikte Afganistan’da kontrolu altındaki alanları genişleten Taleban, her geçen gün ilerlemeye devam ediyor. Örgüt son olarak ülkenin ikinci büyük şehri Kandahar’ı da ele geçirdi.

Taleban, Kandahar dışında bugün itibariyla batıda da yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığı Herat’ta kontrolu ele geçirdi. Herat’tan çok sayıda kişinin kaçtığı, kentte kalanların da korkudan evlerinden dışarı çıkamadıkları bildiriliyor.

Kandahar’da da benzer bir durum yaşanıyor. Kandahar’da gece boyu şiddetli çatışmalar yaşandığı, ardından da Taleban’ın kentte kontrolu ele geçirdiği belirtiliyor.

Afganistan hükümeti, ülkenin önde gelen diğer şehirleri Mezar-ı Şerif ve kuzeyde Celalabad’ta kontrolu elinde bulunduruyor. Başkent Kabil de Afgan hükümetinin kontrolu altında.

Ancak Taleban’ın başkente doğru ilerlemesi endişeleri arttırıyor. Bu çerçevede ABD tüm vatandaşlarına Afganistan’ı derhal terk etme talimatı verirken büyükelçilik çalışanlarını da ülkeden çıkarmaya hazırlanıyor.

ABD’nin tahliye güvenliğini sağlamak amacıyla Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na 3 bin asker göndereceğini açıklamasının ardından İngiltere de benzer bir nedenle Kabil’e 600 asker göndereceğini açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, BBC televizyonuna yaptığı açıklamada “Sanırım Afganistan’da bir iç savaşa doğru gidiyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler de Taleban’ın başkent Kabil’i almasının bölgedeki sivil halk üzerinde yıkıcı etkileri olacağı uyarısında bulundu.

Taleban militanları 6 Ağustos’tan bu yana 34 eyaletten 14’ünün başkentinde kontrolu ele geçirdi. Al Jazeera televizyonuna açıklama yapan Taleban sözcüsüyse, çok sayıda şehirde kontrolu ele geçirmenin halkın kendilerini memnuniyetle karşılamasından kaynaklandığını öne sürdü.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG