Erişilebilirlik

Taleban'ın Mezar-ı Şerif'e İlerleyişi Kaygıları Arttırıyor


Taleban, Afganistan’da yeni toprak kazanımları sağlamaya ve buralarda denetimi tamamen eline geçirmeye devam ediyor. Ülkenin kuzeyinde Taleban denetimine geçen bölgelerde halkın endişeleri de artıyor. Öte yandan bölgedeki yerel güçler, kuzeyin en büyük şehri Mezar-ı Şerif’i sonuna kadar savunacaklarını söylüyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de yerel güçlere çağrıda bulunarak Taleban’a karşı mücadelede hükümete destek vermelerini istedi. ABD yönetimi ülkeyi savunma sorumluluğunun Afgan hükümetine ait olduğu mesajını verdi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, son yaptığı açıklamada, kendi ülkelerini savunma görevinin ve bu mücadelenin Afganlar'a ait olduğunu dile getirdi.

Samangan bölgesindeki Aibak sakinleri, Mezar-ı Şerif ve Kabil arasındaki karayolu arasındaki bölgede Taleban güçlerinin kasabadaki hükümet binalarına girmek üzere toplanıp hazırlık yaptıklarını belirtiyor.

Halk, hükümete bağlı güvenlik güçlerinin büyük çoğunluğunun bu sırada kasabayı terk ettiğini haber veriyor.

Bölge halkı, Taleban’dan kaçmak için kasabayı terk edip başkent Kabil’e ulaşmanın yollarını arayacağını söylüyor.

Kuzeydeki Mezar-ı Şerif, kritik öneme sahip şehirlerden biri. Bu şehrin Taleban’ın eline geçmesinin Eşref Gani hükümetini çok zor durumda bırakacağı yorumları yapılıyor.

Gani’nin yardımcıları, bölgedeki yerel güçlerle görüşmeler yaparak şehrin savunulması konusunda ortak planlar hazırlıyor.

Taleban, son olarak ülkenin batısında ve güneyinde yedi bölgede eyaletlerin başkentlerinde denetim sağladıklarını açıkladı.

Öte yandan Taleban ve Eşref Gani hükümeti arasında süren barış görüşmelerinde henüz bir sonuca varılmış değil. Askerlerini bu ay sonu itibariyle tamamen Afganistan’dan çekecek olan ABD yönetimi de Taleban’a uzlaşmaya varması konusunda baskı yapmayı sürdürüyor.

Afganistan hükümeti, Pakistan ve çevre ülkelere, Taleban için mühimmat ve malzeme geçisine izin vermemeleri konusunda baskı yapıyor. Pakistan hükümeti, Taleban’a destek verdiği iddialarını reddediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG