Erişilebilirlik

Taleban'ı Görüşmelere Döndürme Çabaları


Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’yle ortak bir basın açıklaması yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.
Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’yle ortak bir basın açıklaması yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Amerika ve Afganistan, Taleban’ı Kabil hükümetiyle görüşmelere geri döndürmeye çalışıyor.

Kabil’i ziyaret eden Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Taleban’ın barış sürecinde yer almasının yıllardır savaşlardan kurtulamayan ülkede, şiddet olayları ve çekilen acıların sona ermesine yardım edeceğini söyledi.

Kabil’de Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’yle ortak bir basın açıklaması yapan Kerry, birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Temmuz ayında Varşova’da yapılacak NATO zirvesinde Afganistan’ın yerel güvenlik kuvvetlerinin durumu ele alınacak. Ayrıca Brüksel’de bu yılın sonlarında Afganistan’a yardım konferansı düzenlenecek.

Başkan Barack Obama, bu yıl Afganistan’daki Amerikan askeri sayısını 9 bin 800’den 5 bin 500’e düşürmeyi planladığını açıklamıştı. Ancak son haberler, bu hedefin ertelenebileceği yorumlarına yol açtı.

Gerek Kerry, gerekse Obama, Afganistan’daki Amerikan askeri sayısını azaltmadan önce bölgede görev yapan komutanlardan gelecek bilgiyi bekliyor.

Kerry, Eşref Gani’yle görüşmesinden önce Afgan mevkidaşı Salahuddin Rabbani’yle, Afganistan’ın savaş sonrası kalkınmasına yardımcı olmayı amaçlayan ortak komisyonun toplantısına başkanlık etti.

John Kerry, Afgan hükümetinin ülkede barış ve uzlaşmayı sağlamak için elinden gelen tüm çabayı gösterdiğini, ama bunun ancak Taleban’ın görüşme masasına dönmesi durumunda somut sonuç vereceğini söyledi.

Rabbani de uluslararası toplumu, Kabil hükümeti ve Taleban arasındaki görüşmeyi teşvik etmeye çağırdı.

Amerika, Afganistan, Pakistan ve Çin’den oluşan dörtlü koordinasyon grubu, barış görüşmelerini ilerletmeye çalışıyor. Sürecin bir ay önce başlaması çabaları, Taleban’ın katılmayı reddetmesi yüzünden sonuç vermemişti.

John Kerry, Afganistan’ın barış ve güvenliğe ihtiyacı olduğunu, bunun için de durup dinlenmeye zaman olmadığını savundu.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Afganistan ziyareti aynı zamanda Washington’un bu ülkedeki ulusal birlik hükümetine verdiği desteği göstermeyi amaçlıyor.

John Kerry 2014 devlet başkanlığı seçimlerinden sonra sonuçlarda anlaşamayan adaylar Eşref Gani ve Abdullah Abdullah’ın bu görevi paylaşmasına aracılık etmişti. Uzlaşmadan sonra Abdullah, devlet başkanıyla aynı yetkilere sahip Afganistan İcra Kurulu Başkanı görevine getirildi.

Dün Irak’ı ziyaret eden Kerry, G-7 bakanlar toplantısına katılmak üzere Afganistan’dan Japonya’ya geçecek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG