Erişilebilirlik

Taleban Güvenlik Noktasına Saldırdı En Az 21 Kişi Öldü


Taliban militanları (Arşiv foto)
Taliban militanları (Arşiv foto)

Taleban militanları Afganistan’ın batısında bir güvenlik noktasına saldırı düzenledi. Saldırıda Afgan polisi ve hükümet yanlısı güvenlik güçlerinden 21 kişi hayatını kaybetti. Barış görüşmelerinin öncesinde yaşanan saldırı, diyalog arayışlarına gölge düşürdü yorumları yapıldı.

Taleban, Bagdis şehrinde iki ayrı güvenlik noktasına saldırdı. Türkmenistan sınırına yakın olan bölgedeki saldırı Pazar günü düzenlendi.

Bölge yetkilisi Abdül Aziz Bek yaptığı açıklamada, saldırıda 14 polis memuru ve 7 hükümet yanlısı güvenlik görevlisinin öldüğünü, 9 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Bir başka hükümet yetkilisi Cemşit Şahabi de çatışmada, 15 Taleban militanının öldürüldüğünü, 10’unun da yaralandığını söyledi.

Taleban da yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi.

Taleban Sözcüsü Yusuf Ahmedi yaptığı açıklamada, 34 güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü, saldırı sonrası çok sayıda silah ve askeri mühimmata da el koyduklarını iddia etti.

Taleban yönetimi, bu ay Amerika askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi ve olası bir ateşkesi görüşmek üzere masaya oturacaklar.

Şu ana kadar Amerika, bölge ülke temsilcileri ve Taleban, üç kez biraraya gelerek ülkede 17 yıldır devam eden savaşın sona erdirilmesi konusunda görüşmelerde bulundular.

Taleban, ülkedeki uluslararası koalisyona bağlı askerlerin çekilmesini ve ülkede yeniden şeriat kurallarına dayalı bir yönetim kurmak istediğini söylüyor.

Amerika ve müttefik ülkelerse Afganistan’ın, batıya yönelik saldırılar gerçekleştiren teröristler için bir sığınak noktası olmasını istemediklerini dile getiriyorlar.

Ülkede Pazartesi günü yaşanan bir başka saldırıda da en az 5 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi de yaralandı. Bombalı saldırı, Paktika bölgesinde yaşandı.

Bölge yetkililerinin açıklamasına göre, Taleban’ın bölgede bir köyün meydanına bıraktığı bomba infilak etti. Taleban, henüz bu saldırıya ilişkin bir açıklama yapmadı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG