Erişilebilirlik

Taleban'dan Eylemdeki Kadınlara Sert Müdahale


Afganistan’ın başkenti Kabil’de kadınların protesto gösterisi sırasında Taleban güçleri havaya ateş açtı ve kadınları darp etti. Kadınlar, Taleban’ın uygulamaları, eğitim ve çalışma hakları konusundaki kısıtlamalara dair eylem yapıyorlardı.

Kadınlar gösteride “Çalışmak istiyoruz. Ekmek ve özgürlük” şeklinde sloganlar atarak eğitim bakanlığı binasına doğru yürüyüşe geçtikleri sırada Taleban’ın müdahalesiyle karşılaştı. Taleban güçleri yürüyüşteki kadınlara sert şekilde müdahale etti.

Kadınların ellerinde “15 Ağustos kara bir gün” yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü. Protesto eylemine katılan kadınların çoğunun Taleban’ın şart koştuğu şekilde yüzlerini de kapatmadıkları görüntüler de sosyal medyaya yansıdı.

Görgü tanıkları, Taleban’ın gruptan bazı kadınları yakındaki mağaza ve dükkanların içerisine sokarak burada dövdüklerini ve tüfeklerin dipçikleriyle vurduklarını anlattı.

Taleban güçlerinin ağır makineli silahlarla havaya ateş açıktıkları da yine sosyal medyaya yansıyan görüntülerde görülüyor. Olayları görüntüleemeye çalışan gazetecilere de Taleban güçleri engel oluyor.

Uluslararası Af Örgütü de yaşanan olaylar nedeniyle resmi Twitter hesabından bir mesaj paylaştı. Mesajda, Taleban’ın barış içerisinde gösteri yapan kadınlara yönelik tavrından duyulan endişe dile getirildi.


Taleban yönetimi henüz olaylarla ilgili bir açıklama ya da yorumda bulunmadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG