Erişilebilirlik

Taleban Bazı Yardım Örgütlerinin Faaliyetlerini Durdurdu


Taleban, Afganistan’da kontrolü altındaki bölgelere Dünya Sağlık Örgütü ve Kızılhaç yardımlarını geçici olarak durdurdu. Örgüt, yardım çalışanların güvenlik güvencesini de kaldırdı.

Perşembe günü açıklama yapan Taleban, Dünya Sağlık Örgütü çalışanlarının aşı kamplarında “bazı şüpheli eylemlerde” bulunduğunu, Kızılhaç’ın ise verdikleri sözleri uygulamadığını belirtti. Açıklamada bu konularla ilgili ayrıntı paylaşılmadı.

Açıklamada “İslami Emirlik’in kontrolündeki bölgelerde iki örgütün operasyonları bir sonraki emre kadar durdurulmuştur. Mücahitler bu örgütlerin liderlerini korumaktan sorumlu olmayacaktır” dendi.

Taleban’ın uyarısına Dünya Sağlık Örgütü, Kızılhaç ve Afgan hükümetinden bir tepki henüz gelmedi.

Taleban’ın bu hamlesi, 10 milyon Afgan’ın yani ülke nüfusunun dörtte birinden fazlasının ciddi gıdasızlık riski yaşadığı ve hayat kurtaran acil insani yardıma ihtiyaç duyduğu bir dönemde geldi. Çatışmaların dinmediği Afganistan, üç yıldır kuraklık ve sel baskınlarının da pençesinde.

Taleban geçen Ağustos ayında da Kızıl Haç’ın güvenlik güvencelerini geri çekmiş ve yardım komitesini, Afgan hapishanelerindeki mücahitlere tıbbi yardım sağlama ve gözaltı şartlarını inceleme yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlamıştı.

Katar’da Taleban’ın gayri resmi siyasi bürosunda Kızılhaç yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucuysa Ekim ayında yasaklar kalkmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün özellikle çocuk felcine karşı yürüttüğü aşı kampanyası ise Afganistan ve komşusu Pakistan için kritik önemde. Dünyada sadece bu iki ülkede çocuk felci, çocukları hala sakatlıyor.

Taleban Afganistan’ın 407 bölgesinin yarısından fazlasını kontrol ediyor. Son aylarda şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Afgan hükümeti de Taleban da yüzlerce kayıp verdi. Onlarca sivilin de yaşamını yitirdiği saldırılar nedeniyle on binlerce aile de evsiz kaldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG