Erişilebilirlik

Taleban: ‘ABD’nin Afganistan Temsilcisiyle Görüşüyoruz’


ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad
ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad

Taleban, ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’la Katar’da görüştüklerini açıkladı.

Taleban sözcüsü Zabiullah Mücahid yaptığı açıklamada, “Taleban liderleriyle Amerikalı yetkililer arasındaki görüşmeler bugün Katar’da başladı” dedi.

Reuters’ın haberine göre, görüşmelere yakın bir kaynak, Taleban’ın siyasi kanadının liderlerinin Halilzad’la Katar’ın başkenti Doha’da biraraya geldiklerini kaydederek, “Afganistan’dan yabancı askerlerin çekilmesine yönelik takvim ve mekanizmaya son şeklini vermeleri umuluyor” diye konuştu.

Afganistan’da 17 yıldır süren savaşı sona erdirmeye yönelik bir barış anlaşmasını müzakere etme çabaları son haftalarda yaşanan görüş ayrılıkları yüzünden sekteye uğramıştı. ABD, Taleban’ın Afgan hükümetini görüşmelerin dışında tutma kararına karşı çıkıyor. Halilzad’la görüşme haberi, Taleban’ın Afgan barış görüşmelerinden çekilme tehdidinin günler sonrasına denk geldi.

Taleban saldırısında 100’un üzerinde ölü

Bu arada bir yandan Taleban’ın ABD’yle görüşmeler yaptığı haberleri gelirken, diğer yandan da aynı örgüt Afganistan’ın orta kesimlerindeki Maidan Vardak bölgesinde düzenlediği saldırıda Afgan güvenlik güçlerinin 100’ü aşkın üyesini öldürdü.

Afgan Savunma Bakanlığı’ndan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, bir askeri eğitim merkezinin içerisinde meydana gelen patlamada 126 kişinin hayatını kaybettiği, ölenler arasında 8 özel komandonun da olduğunu belirtti.

Yetkilinin verdiği bilgiye göre, saldırı Maidan Vardak’ın başkenti Maiden Şahr’da Pazartesi sabahı saldırganların patlayıcı yüklü bir araçla askeri kontrol noktasına dalması ve içeride Ulusal Güvenlik İdaresi güçlerinin eğitim merkezi kampüsünde aracı infilak ettirmesiyle meydana geldi.

Patlamanın ardından silahlı iki kişi de kampüse girdi ve çok sayıda Afgan askerini vurdu. Saldırgan daha sonra çıkan çatışmada vurularak öldürüldü.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG