Erişilebilirlik

Taksim'de Hükümet Protestosu


Taksim Dayanışma'nın rüşvet ve yolsuzluk skandalını protesto etmek için düzenlediği gösteriye polis TOMA araçları ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Olayda gözaltına alınanlar oldu

'Her yer Taksim, her yer Direniş', 'İsyan devrim özgürlük', İstiklal Caddesi, yine bu sloganlarla inliyor. Sevgilisin elinden tutarak Toplumsal Olaylara Mücadele Aracı'nın (TOMA) tazyikli sudan kaçan bir kız gülerek, “Aynı Haziran'daki Gezi direnişi gibi' diyor. Gülen yalnız o değil. Tazyikli suyun eşliğindeki gaz bombası yağmurundan kurtulmak için geri geri koşan kızlı erkekli onlarca genç, bir yandan da 'hükümet istifa' sloganını atmayı ihmal etmiyor.

Taksim Gezi Parkı'na AVM yapılmasını protesto etmek için kurulan Taksim Dayanışma'nın bu kez rüşvet ve yolsuzluk skandalını protesto etmek için Taksim Meydanı'nda buluşma saati aslında 19:00'du. Ancak gün ortasından itibaren Taksim çevresinde konuşlanan İstanbul Emniyeti'ne bağlı polisler ilk müdahaleyi saat 18.30 sularında yaptı ve İstiklal Caddesi'nin Taksim çıkışında bulunan Fransız Kültür Merkezi önünde toplanan kalabalığı geri püskürttü. Kısa bir süre için ara sokaklara dağılan gruplar hızla yeniden toplandı. Ancak İstiklal Caddesi'nin başında toplanan TOMA her on dakikada bir Taksim Galatasaray arasındaki grupları tazyikli su ve gaz bombalarıyla dağıttı.

Binlerce kişi 'hükümet istifa' diye bağırıyor

Polis yalnız İstiklal Caddesi'nin Taksim çıkışında değil, Galatasaray Lisesi önünde, Odakule ve Tünel'de de varlığını koruyor. Odakule'de bulunan İşçi Partisi binası önünde toplanan İşçi Partililer ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri ise “hükümet istifa” sloganın yanına “Mustafa Kemal'in askerleriyiz”i de ekleyerek protestolarını sürdürüyor. Ancak bu grubun önünde konuşlu polis henüz herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Kitleyle birlikte el sallayarak “güle güle Tayyip” sloganı atan bir göstericinin yanına yürüyorum. Elinde, “hırsızlara hayır” yazılı bir ayakkabı kutusu var. “Neden buradasınız?” diye soruyor. Orta yaşlı gösterici, “11 yıllık iktidarın sonuna geldiler. Onu cemaat değil halk gönderecek. Burada olmasaydım gece asla uyuyamazdım” diyor.

Radikal gazetesi muhabiri Elif İnce'nin plastik mermiyle yaralandığı haberleri sosyal medyada paylaşılınca yeniden Taksim'e doğru yürüyorum. Ancak polis, Galatasaray Meydanı'ndan sonra gaz yoğunluğunu iyice arttırmış. Daha fazla ilerlemek mümkün olmayınca yoğun gazın etkisinden kurtulmak için önce Balık Pazarı'na oradan İstanbul gece hayatının en önemli uğraklarından Nevizade'ye geçiyorum. Ellerinde rakı bardakları “şerefine Tayyip” diye bağıran bir masa dolusu kızlı erkekli grup, bir taraftan da internetten Doğan Haber Ajansı'nın olayları veren yayınını izliyor. İsmini vermek istemeyen genç bir kadın, “Evet, Gezi'de beceremedik ama yolsuzluk ve rüşvete bu hükümet dayanamayacak. Çünkü her gün yeni bir skandal patlıyor” diyor.

Polis, Gezi Direnişi'nin ilk günlerine göre daha organize hareket ediyor

Yeniden İstiklal Caddesi'ne çıkıyorum. Bu kez Taksim'e daha yakın noktadayım. Üzerinde “hükümet istifa” yazan ıslanmış pankartlarını toplayan Öğrenci Kolektifleri'nin yanından geçerken telefonla konuştuğum bir arkadaşım, Taksim'den Cihangir'e kaçtığını söylüyor. Polis Elmadağ'daki grubu Harbiye'ye doğru sürerken Sıraselviler Caddesi'ndeki grubu da Cihangir'e doğru yönlendiriyor. Ancak grupların Cihangir'de Taksim İlk Yardım Hastanesi'nin önünde yığınak yaptıkları bildiriliyor.

Gezi Direnişi'nin ilk günü polis 20:30 gibi İstiklal Caddesi'nden Taksim Meydanı'na çekilmiş ve bir daha uzun süre caddede kontrolü ele geçirememişti. Fakat polisin İstiklal Caddesi'nden çekilmeye niyetli olmadıkları anlaşılıyor. Yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki cadde boyunca her dört yüz metrede bir konuşlanarak göstericilerin insiyatifi almasına izin vermiyor. Cadde boyunca kurulan barikatlar derhal dağıtılıyor.

Gözaltı sayısı artıyor

Bu arada çok sayıda kişinin gözaltına alındığı haberleri gelince İstanbul Barosu, avukat ihtiyacı halinde başvuru telefonları yayınladı. VOA'ya konuşan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kılıç, “Şu ana dek 30'dan fazla gözaltı var. Ancak bu kişiler henüz Emniyet'e götürülmedi. Müdafi istemeleri halinde avukat arkadaşlarımız göreve hazır. Avukat talep etme ve avukat gelmeden susma haklarını kullanabilirler” diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG