Erişilebilirlik

Taksim’de Can Pazarı


“Taksim Meydana yeni varmıştık. Bir anda büyük bir gürültü koptu, sonra bir tane daha. Bir anda onlarca gaz bombası düşmeye başladı. Hızla Gezi Parkı’nın merdivenlerini çıkmaya çalıştık. Altı kişi bir çadıra zor girdik. Biraz nefeslenip sonra Park’ın içine kaçtık”

45 yaşındaki T.S. , akşam 21 sularında binlerce insanın toplandığı Taksim Meydanı’ndaki polis müdahalesini böyle anlattı VOA mikrofonlarına.

M.Y.’nin eşiyle birlikte girdiği Taksim Gezi Parkı’na ise, meydana yapılan müdahaleden birkaç dakika sonra ilk gaz bombası düştü. Bomba, Mete Caddesi’nden geldi ve revirin 50 metre yakınına düştü. O esnada Gezi Parkı’nda yaklaşık 30 bin kişi vardı. Ve bir anda arka arkaya atılan birkaç gaz bombasıyla birlikte parkta bulunanlar paniğe kapıldı. Panik yaşayanlardan biri de S.T. idi.

İlk müdahale Gezi’de panik yarattı

S.T. o anları şöyle anlatıyor: “Bir anda insanlar üzerime doğru koşmaya başladı. Ancak kıpırdayacak yer yoktu. Her tarafta çadırlar, tenteler. Hemen sağımızda revir ve yanında yemekhane var. O tarafa gidemiyoruz. İnsanların bir bölümünde en sıradan maskelerden bile yoktu. Ben maskemi ve deniz gözlüğümü taktım ama nereye doğru gidecektim. Birkaç dakika hepimiz çok telaş ettik. Ama sonra kalabalıkla birlikte ağır ağır Divan Otel’e doğru yürüdük”.

Aslında İstanbul polisi, bugün müsamaha göstermeyeceğinin işaretini vermişti. Sabah saatlerinde dört adet Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve yüzlerce polisle birlikte Taksim Meydanı’na çıktı. TOMA’larla göstericileri püskürten polis, Atatürk Kültür Merkezi’ne çıkarak asılı olan pankart, flama ve dövizleri de indirdi. Birkaç saat sonra Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın öğle saatlerinde yaptığı sert konuşmanın ardından protestocular yeniden Taksim Meydanı’nda birikmeye başladı ve müdahale de zaten bundan sonra geldi.

‘Şimdi susarsam yarın kimsenin yüzüne bakamam”

Polisin sert müdahalesine rağmen Taksim’deki protestoculara katılmak için binlerce insan, gece geç saatlere kadar özellikle Mecidiyeköy-Şişli-Osmanbey-Harbiye Hattı’ndan Taksim’e gelmeyi sürdürdü. Elinde Talcid karıştırılmış suyla yüzünde gaz maskesiyle 21 yaşında üniversite öğrencisi Şenay, “Direnişe gidiyorum. Bizi ciddiye almıyorlar hatta hor görüyorlar onlara var olduğumuzu ispatlamalıyız. O yüzden arkadaşlarımla birlikte Taksim’e gidiyoruz” diyor.

Şenay’a, “Onlarca yaralı gördüm. Korkmuyor musun?” diye soruyorum. Yanıtı çok net: “Geleceğimi kurtarmak için orada olmak zorundayım. Şimdi susarsam yarın kimsenin gözüne bakamam!”

İstanbul Valisi: Biz gönlü yufka insanlarız!

Biraz ileride açık olan televizyonda Hüseyin Avni Mutlu’nun sözleri duyuluyor. A Haber Canlı yayınına katılan Vali’nin sözleri ilginç: “Biz gönlü yufka insanlarız. Bu hoş bir tablo olmadı. Yaptığımız bütün uyarılara İstanbullular müthiş bir şekilde destek verdiler. Marjinal grupların yaratmak istedikleri kalkışmayla karşı karşıyayız. Bu ateş herkesi sarabilir. Evlatlarımıza sahip çıkalım. Bunu gezi Parkı’na müdahale olarak görmeyelim.”

Bu sözleri duyan yaşlı teyze acı acı gülüyor. Adı Songül, “Ne soyadımı söylerim, ne de yaşımı ama ne düşündüğümü sorarsan o zaman” dedikten sonra devam ediyor: “Yüzlerce insan bu saldırıda yaralandı ve Sayın Valimiz yufka yürekliyiz diyor. Duy da inan. Bir de İstanbullular bu sözlere kulak verdiyse bu binlerce insan nereye gidiyor?”

Polis yalnız Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’na değil İstiklal Caddesi’ne de sert müdahalede bulundu. TOMA desteğiyle İstiklal Caddesi’ne giren polis, gün boyu Talimhane ve Tarlabaşı’nda çatıştıktan sonra İstiklal Caddesi’ne çekilen gruplarla binlerce direnişçiyi ara sokaklara dağıttı. Polisin müdahalesine bazı gruplar karşılık verirken bazı iş makineleri yakıldı.

Ankara ve İzmir’de ayakta

İstanbul’daki olaylar Ankara ve İzmir’e de sıçradı.

Ankara’da Tunalı Hilmi Caddesi, Kennedy Caddesi ve Kızılay’da toplanan gruplara, polis TOMA’larla müdahale etti. Tazyikli su ve gaz bombalarıyla sık sık dağılıp sonra yeniden toplanan gruplar, eylemde örgüt bayrakları ve flamalarına yer vermedi. Birçok vatandaş ise Türk bayraklarıyla eyleme katıldı.

İzmir’de aralarından çok sayıda avukatın da olduğu binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Olaylara tepki gösteren grup, aynı zamanda İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde Polisim Gezi saldırısını eleştirmek için basın açıklaması yaparken gözaltına alınıp serbest bırakılan 49 avukata da destek verdi.

CHP’den olağanüstü MYK toplantısı

Taksim’deki protesto olayların büyümesinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çarşamba günü öğle saatlerinde toplanacak Merkez Yönetim Kurulu Toplantısı’nı öne çekti. Kılıçdaroğlu, MKY üyelerini gece yarısı 1:30’da Ankara’da acil toplantıya çağırdı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG