Erişilebilirlik

Taksim Dayanışma Taksim’e Çıkamadı


Gezi Parkı Olaylarının Yıldönümünde Geniş Güvenlik Önlemleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Gezi direnişinin 3. Yıldönümünde Taksim Gezi Parkı’na gitmek isteyen Taksim Dayanışma polis tarafından engellendi. İstiklal Caddesi’nde polis barikatıyla karşılaşan grup basın açıklamasını okumadan dağılırken, polis gün boyu Taksim ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Taksim Dayanışma Gezi direnişinin üçüncü yılını anmak için saat 19’da Gezi Parkı’nın önünü buluşma noktası olarak belirlemişti, ancak hem Dayanışma’nın en önemli bileşenlerinden Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube yöneticilerinin gözaltına alınması, hem de Taksim’deki büyük polis gücü bunun mümkün olmayacağını göstermişti.

Öğleden sonra yalnız Gezi Parkı polis bariyerleriyle kapalı değildi. Aynı zamanda Taksim Meydanı, Gümüşsuyu, Cumhuriyet ve Sıraselviler caddeleri ile Tarlabaşı bulvarında da çok sayıda çevik kuvvet otobüsü bulunuyordu.

Taksim Dayanışma: ‘Bir aradayız, buradayız’

Saat 18.30 sularında TMMOB Makine Mühendisleri binası önünde toplanan Taksim Dayanışma üyeleri Küçük Parmakkapı sokaktan İstiklal Caddesi’ne çıktı. “Bir aradayız, buradayız” pankartı açan Taksim Dayanışma, aynı üç yıl önce olduğu gibi “bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı atarak çevrede biriken grupları pankartın arkasında toplamaya başladı.

Kortejde Taksim Dayanışma üyeleriyle birlikte Gezi direnişi sırasında hayatını kaybeden gençlerin aileleri dikkat çekiyordu. Berkin Elvan’ın annesi Sami Elvan, babası Gülsüm Elvan, Hasan Ferit Gedik’in annesi Nuray Meray, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz ve Ethem Sarısülük’ün babası Sayfi Sarısülük çocukları için “yaşıyor” sloganlarına eşlik ettik.

Polis grubun Taksim Meydanı’na çıkışını engelledi

Kitle İstiklal Caddesi’nden Taksim Meydanı’na doğru yürürken Fransız Kültür Merkezi’nin önünde bulunan iki TOMA ile önlerindeki çevik kuvvet polisleri ve sivil polisler kalabalığın meydana çıkışını engellemek için önlemlerini aldı.

Sık sık “Gezi’yi unutma, unutturma”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Sık bakalım sık bakalım biber gazı sık bakalım; kaskını çıkar, jopunu bırak delikanlı kim bakalım” sloganı atan yaklaşık iki bin kişilik grup, polis barikatının önüne elli metre kala durdu.

Mücella Yapıcı: ‘Devlet korktuğu için Gezi’yi karalamak istiyor’

Taksim Dayanışması adına kısa bir konuşma yapan Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı, Taksim Parkı’na çıkmaları engellendiği için basın açıklaması yapmayı reddettiklerini söyledi.

Yapıcı, “Devletin koruması gereken kamusal alanları canı pahasına koruyan adaleti hukuku barışı canı pahasına koruyan gözbebeklerimizin anaları babaları buradayken meydana ve parka giremiyoruz. Onun için bugün yapacağımız basın açıklamasını parkta yapana kadar yapmıyoruz. Devlet çok korktuğu Gezi’yi karalamak, kriminalize etmek istiyor” dedi.

Kısa süreli gerilim yaşandı

Açıklamanın ardından aralarında Gezi’de hayatını kaybedenlerin ailelerinin de bulunduğu ana grup TMMOB binasına doğru giderken Galatasaray yönüne giden bazı gruplarla polis arasında gerilim yaşandı. Gerilimin artması üzerine 50 kişilik bir grup Halep Pasajı’na girdi. Onları takip etmek isteyen polisle CHP’li milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker, emniyet güçleri pasaja girmemeleri için ikna ederken binadan “Sizin korkunuz bizim umudumuz- CHP Beyoğlu Gençlik” yazılı pankart sarkıtıldı.

Böylece 2014 ve 2015’ten sonra da 2016 yılında da Taksim Dayanışması, Gezi direnişinin yıldönümü kabul edilen 31 Mayıs’ta Gezi Parkı’na sokulmamış oldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG