Erişilebilirlik

Irkçı İfadeler Clippers Başkanına Pahalıya Mal Oldu


Emlak kralı Donald Sterling geçmişte de ırkçı tavırlarından dolayı tazminat ödemeye mahkum olmuştu
Emlak kralı Donald Sterling geçmişte de ırkçı tavırlarından dolayı tazminat ödemeye mahkum olmuştu

Amerikan Ulusal Basketbol Birliği (NBA) takımlarından Los Angeles Clippers’ın başkanı Donald Sterling, bir ses kaydında siyahlara karşı kullandığı ırkçı ifadeler yüzünden yaşam boyu basketbol liginden men edildi

NBA Başkanı Adam Silver, Clippers takımının başkanı Sterling’in tüm NBA maçlarından ve faaliyetlerinden uzaklaştırılması kararının alındığını, hiçbir şekilde basketbol ligiyle ilgili girişimlere katılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Adam Silver ayrıca, NBA takım başkanlarına çağrı yaparak Sterling’i, Clippers’ı satışa çıkarmaya zorlayacaklarını bildirdi. Silver bu konuda takım başkanlarından yeterli desteği göreceğinden emin olduğunu, Clippers dışında NBA liginde oynayan 29 takımın başkanının yüzde 75’inden gelecek onayın Sterling’i, Clippers’ı satmaya zorlamaya yeteceğini belirtti.

Donald Sterling ayrıca NBA kurallarınca verilen en ağır para cezası olan 2,5 milyon dolar ödeyecek.

Sterling’in eski kız arkadaşına “siyahlarla yakınlığını açığa çıkarmaması” yönünde söylediği sözlerin ses kaydının ortaya çıkması büyük tepkilere yol açmıştı. NBA Başkanı Silver da, Sterling’in açıklamalarını “ağır hakaret dolu ve zararlı” diye niteledi.

NBA’in aldığı karar, eski ve yeni basketbolcular da olmak üzere sevinçle karşılandı. California eyaletinin başkenti Sacramento’nun eski basketbolcu belediye başkanı Kevin Johnson da aldığı karardan dolayı NBA Başkanı Adam Silver’ı kutladı. Johnson, Sterling’in ırkçı ifadelerinin çığa çıkmasından bu yana basketbol oyuncuları sendikasına danışmanlık yapıyordu.

Sterling’in Amerika’da tüm haber gündemini altüst eden açıklamaları, ilk olarak ünlülerle ilgili magazin haberler yayınlayan TMZ’nin sitesinde çıktı. Ses kaydının ayrıntıları da deadspin.com sitesinde yayınlandı. Kayıtta bir erkek sesi, Latin asıllı ve siyah olduğu bildirilen bir kadından İnstagram sayfasında siyahların fotoğraflarını yayınlamama ve siyahları basketbol maçlarına davet etmemesini istiyor. NBA Başkanı Silver, kayıttaki erkek sesinin Clippers takımının başkanı Donald Sterling’e ait olduğunu doğruladı.

Emlak kralı Donald Sterling, ırkçı tavırlarıyla tanınan bir kişi. Sterling 2009 yılında da Los Angeles’taki evlerini siyah ve Latin asıllılara kiraya vermediği için 2 milyon 725 bin dolar tazminat ödemeye mahkum olmuştu.

Sterling, Clippers takımını 1981 yılında 12 milyon dolara satın almıştı. Forbes dergisi, takımın değerinin bugünlerde 525 milyon dolar olduğunu bildiriyor. Donald Sterling ayrıca tüm NBA takımları arasında aynı takıma en uzun süreden bu yana sahip tek patron.

Clippers bugünlerde NBA play-off maçlarında mücadele veriyor. Takımın oyuncuları Pazar günkü maçta patronlarının açıklamalarını sessiz protesto etmiş, eşofmanlarını takım logoları görünmeyecek şekilde tersyüz ederek giymişti.

Sterling’in yol açtığı skandalla ilgili bir açıklama da Başkan Barack Obama’dan geldi. Obama, Sterling’in ifadelerini “akıl almaz hakaret dolu ırkçı açıklamalar” diye yorumladı.

Los Angeles Clippers’a reklam veren birçok şirket, takımdan reklamlarını çekmeye başladı.

Dünyada çoğu takipçisinin de bildiği üzere, Amerikan Basketbol Birliği (NBA) yüzde 70’i siyah oyuncuların oluşturduğu takımlardan kurulu profesyonel bir lig. Farklı kültürlerden oyuncuların sıklıkla temsil edildiği NBA liginde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 40 ülkeden 100’e yakın basketbolcu da mücadele veriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG