Erişilebilirlik

Tahrir'den 3 Yıl Sonra Mısır Değişti mi?


Tahrir'den 3 Yıl Sonra Mısır Değişebildi mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Tahrir'den 3 Yıl Sonra Mısır Değişti mi?

Mısır halkının ayaklanarak eskiden Hava Kuvvetleri komutanlığı yapan Hüsnü Mübarek’i devirmesinden üç yıl sonra yine milyonlarca Mısırlı, bu kez bir başka generali destekliyor

Geçen Cumartesi günü, Mısır’da yıllarca süren baskıcı rejimi sona erdiren devrimin üçüncü yıldönümüydü. Birçokları, devrimi, Mısır’ın demokrasiye geçişinin başlangıcı olarak karşılamıştı.

Mısır halkının ayaklanarak Hüsnü Mübarek’i devirmesinden üç yıl sonra yine milyonlarca Mısırlı, bu kez bir başka generali destekliyor.

Kahire’nin Tahrir Meydanı’ndaki ayaklanmanın üçüncü yıldönümünde ‘Mısır’da değişen birşey var mı?’ sorusu, herkesin aklında.

Mısır’da şiddet eylemleri artıyor. Kahire’de devrimin üçüncü yıldönümünde çıkan olaylar, bunun kanıtı.

General Abdül Fettah El Sissi bu nedenle uzun zamandır istikrar özlemi içinde olan birçok Mısırlı’nın sevgisini kazandı.

Taksici Sait Ali Yasin gibileri, General Sissi’nin Mısır’ı ileriye götürmede yeni bir bakış açısına sahip olduğu görüşünde: ”Sissi çok farklı, hala genç, değişik bir kafa yapısı var.”

General Sissi ve ordunun desteklediği geçici hükümet, Tahrir Meydanı’nda başlayan devrimin ruhunu taşıdıklarını iddia ediyor.

Yetkililere göre, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesi ve Müslüman Kardeşler’in üzerine gidilmesinin nedeni, bu unsurların devrimci yoldan sapması.

Ancak devrimcilerin bazıları için de aynı durum geçerli. Son haftalarda çok sayıda liberal eylemci tutuklandı. Gamal Eid İnsan hakları savunucusu: ”Genç devrimcilerin bazı talepleri yerine getirilmedi. Bu kişilere saldırıldı.”

Tahrir olaylarını konu alan ve en iyi belgesel dalında Oscar’a aday gösterilen film ve son zamanlarda yaşanan bazı ayaklanmalar, hükümeti kaygılandırıyor.

Mısır’daki sansür kurulu, belgeselin vizyona girmesini engelliyor.

Tahrir olaylarıysa sadece siyasi değildi, aynı zamanda yoksulluğa karşı başkaldırı anlamına geliyordu.

Akademisyen ve avukat Ahmet Kemal Ebu El Mecit’e göre temel ihtiyaçlar mutlaka karşılanmalı: ”Mısır halkı eğer ihtiyaçlarının giderilmediğini, şikayetlerine yanıt verilmediğini hissederse nasıl ayaklanacaklarını kimse tahmin bile edemez. Halk başkaldırır.”

Mısırlılar’ın birçoğu, beklentilerini düşük tutup iyimser olmaya çalışıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG