Erişilebilirlik

Tahran'da İngiliz Elçiliğine Saldırı


Tahran'da İngiliz Elçiliğine Saldırı
Tahran'da İngiliz Elçiliğine Saldırı

Tahran’da Londra’nın İran’a nükleer programı nedeniyle yeni ekonomik yaptırımlar uygulamasına kızan yüzlerce protestocu İngiliz Büyükelçiliğine saldırdı.

Taş atarak camları kıran ve yangın bombası atan göstericilerden bazıları iki elçilik binasına girerek resmi belgeleri yağmaladı. İngiliz bayrağını yakarak İran bayrağı çeken göstericiler elçilikten ayrılırken Kraliçe Elizabeth’in bir tablosunu da beraberlerinde götürdü.

Elçilik önünde toplanan kalabalık, saldırı sırasında “İngiltere’ye Ölüm” diye bağırdı ve bir diplomatik aracı ateşe verdi.

İran medyası, polisin bir binada sarılan altı elçilik görevlisinin kurtarılmasını sağladı. Elçilik, binayı öğrenciler ve İngiliz görevliler için lojman olarak kullanıyor.

Bu arada polis tarafından çıkartılan bazı göstericiler yeniden elçiliğe girdi.

Göstericiler, elçiliğe ilk saldıran ve polis tarafından tutuklanan grubun serbest bırakılmasını istiyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı olayı şiddetle protesto etti ve Tahran’ı uluslararası hukukun öngördüğü şekilde diplomatik temsilciliklerini korumaya çağırdı.

Olay Fransa ve Amerika tarafından da kınandı.

Pazartesi günü İran’ın Anayasa Koruma Konseyi, bir gün önce parlamentodan geçen İngiltere ile diplomatik ve ekonomik bağları azaltmayı öngören yasayı onaylamıştı.

Yasa, İngiliz büyükelçisinin iki hafta içinde ülkeden ayrılmasını ve yerini maslahatgüzara bırakmasını öngörüyor.Yasada Londra ile ekonomik ilişkiler de en alt düzeye indiriliyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesinin son raporu üzerine İngiltere, Amerika ve Kanada İran’a yeni yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Raporda İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığı yolunda güvenilir kanıtlar bulunduğu belirtiliyordu.

İran, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG