Erişilebilirlik

Tahran Hükümetinin Uydu Yasağı Eleştiriliyor


Tahran hükümeti farklı fikirlerle mücadele kampanyası çerçevesinde uydu antenlere karşı karsı acımasız bir kampanya başlattı
Tahran hükümeti farklı fikirlerle mücadele kampanyası çerçevesinde uydu antenlere karşı karsı acımasız bir kampanya başlattı

AB ve Amerika’dan İran'ın yabancı uydu yayınlarını izletmemesinin durdurulması istendi

Yardım çağrısı, Nobel Barış Ödülü sahibi avukat Şirin İbadi ile Uluslararası İnsan Hakları Kampanyası Başkanı Hadi Gami’nin, Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan açık mektubunda yer alıyor.

Mektupta, “Eutelsat” ve “Arqiva” uydu şirketlerinin bir yandan İran devlet televizyonunun iftira dolu programlarını yayınladıkları, bir yandan da, Tahran hükümetinin, aynı uydulardan verilen Amerikan ve Avrupa yayınlarını sansür etmesine izin verdikleri belirtiliyor.

Bayan İbadi, Amerika’nın Sesi Radyosu’na verdiği demeçte, Tahran hükümetinin rejim karşıtlarına hakaret etmek ve onları küçük düşürmek için devlet basın yayın organlarını kullandığını söyledi.

Hadi Gami ise İran radyo televizyonunun emniyet ve istihbarat teşkilatlarıyla organik bağı olduğunu ve yetkililerin işbirliğini yaptığını ileri sürdü.

İki insan hakları eylemcisi, sansüre karşı hiçbir şey yapmayan Avrupa uydu şirketlerini, İran’la imzaladıkları sözleşme hükümlerinin arkasına saklanmakla suçladı.

Mektupta, Avrupa uydu şirketlerinin uluslararası yasaları ihlal etmediği ancak en çok ihlal eden bir rejime hizmet verdiği vurgulanıyor.

İki uydu şirketi bir süre Tahran hükümetinin baskısıyla Amerika’nın Sesi, BBC ve Almanya’nın Sesi (DW) radyolarının Farsça yapılan TV yayınlarını daha zayıf bir frekansta yayınlamaya başlamıştı.

İran aynı frekanslardan yaptığı parazit yayınla yabancı TV istasyonlarını izlenemez hale getiriyor.

Üç yayın kurumunun başkanları, merkezi Cenevre‘de bulunan Uluslararası Telekomünikasyon Kurumu’ndan Tahran hükümetinin yabancı medyaya yaptığı baskılara karşı çıkmasını istedi.

Tahran hükümeti ise VOA, BBC ve DW’nin Farsça radyo ve TV yayınlarının yasadışı olduğunu ileri sürüyor.

U2 grubunun İranlılar için bestelediği İran'a Özgürlük parçası

XS
SM
MD
LG