Erişilebilirlik

Tahran ABD’nin İranlı Balıkçıları Kurtarmasından Memnun


Amerikan muhribi USS Kidd ve İran'a ait balıkçı gemisi
Amerikan muhribi USS Kidd ve İran'a ait balıkçı gemisi

Dışişleri Bakanlığı korsanlar tarafından kaçırılan 15 balıkçının Amerikan donanması tarafından kurtarılmasına memnun kaldığını açıkladı

Bakanlık Sözcüsü Ramin Mihmanperest, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada kurtarma operasyonunu “insani” bir hareket olarak niteledi. İran’ın resmi Fars ajansı ise kurtarmayla ilgili haberlere geniş yer verilmesini eleştirdi, Amerika’yı “rutin bir operasyonu Hollywood-laştırmakla” suçladı.

Amerikan USS Kidd muhribi Umman açıklarında devriye gezerken Somalili korsanların ele geçirdiği İran’a ait el Molay adlı balıkçı gemisine rastladı. İranlı kaptanın, korsanların anlamaması için Urduca yaptığı yardım çağrısı üzerine harekete geçen Amerikan muhribi balıkçı gemisine komanda timi gönderdi.

Korsanların gemi kaçırma operasyonlarında ana gemi olarak kullandıkları balıkçı gemisinde timi, 15 Somalili ile 13 İranlı denizci bulundu.

Yaklaşık 40 gündür rehin tutulan İranlılar kendilerini kurtaran Amerikan askerlerine teşekkür ederken, sevinç içinde onların şapkalarını giyerek kameralara pozlar vermeleri Tahran’da hoş karşılanmadı.

El Molay İran’a dönerken 15 Somalili korsan bölgedeki Amerikan uçak gemisi USS John C. Stennis’e sevk edildi.

İran bir süre önce Hürmüz boğazını deniz taşımacılığına kapatma tehdidinde bulunmuş ve Amerikan donamasından Basra Körfezi’nden ayrılmasını istemişti.

<iframe width="400" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/_su_cszY950" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

XS
SM
MD
LG