Erişilebilirlik

Tahir Elçi’siz İki Yıl: Soruşturma Var Fail Yok


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden iki yıl geçti. Elçi, bugün vurulduğu yerde anıldı. Baro Başkanı Ahmet Özmen, faillerin bulunması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı yaptı. Özmen, iki yıldır süren soruşturmada hiçbir ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Tahir Elçi’siz İki Yıl: Soruşturma Var Fail Yok
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

Tarihi Sur içindeki Yenikapı Sokak iki yıl aradan sonra yine onlarca avukatın buluşma yeri oldu. Toplanma nedeni, iki yıl önce aynı yerden vurulan dönemin Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölüm yıl dönümüydü. Elçi’nin vurulduktan sonra düştüğü yer sokağa çıkma yasağı kapsamında olduğu için, etkinlik sokağın başında yapıldı. Etkinliğe Elçi’nin eşi Türkan Elçi, meslektaşları, HDP ve CHP milletvekilleri ile siyasetçiler katıldı. Elçi’nin vurulmadan önce yaptığı son konuşma dinletildikten sonra saygı duruşu yapıldı. Daha sonra bir konuşma yapan Baro Başkanı Ahmet Özmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı yaptı. Özmen, “Bu ülkenin başkanı oldukları dönemde Dicle’nin kenarında bir kurdun kaptığı koyunun mesuliyetini üstlenenlere, bir kez daha sesleniyoruz; Tahir Elçi bir baro başkanı, saygın bir hukukçu ve insan hakları savunucusuydu. Dicle’nin kıyısında değil, Diyarbakır’ın merkezinde, onlarca kameranın önünde adeta canlı yayında katledildi. Bugün Cumhurbaşkanı olarak mesuliyetinizi gereğini yerine getirmenizi bekliyoruz” dedi. Konuşmaların ardından sokağı kapatan bariyerlere karanfiller bırakıldı. Anma töreni daha sonra Elçi’nin mezarı başında devam etti.

Törenin ardından Amerika’nın Sesi’ne konuşan Baro Başkanı Ahmet Özmen, soruşturmanın ilerlemediğini söyledi. Elçi suikastıyla yeni bir dönemin başladığını savunan Özmen, “Tahir Elçi soruşturma dosyası bir dönemin kapanıp bir dönemin açıldığı bir ana tekabül ediyor. Elçi’nin katli ile çatışmasız geçen bir dönemin sonlanıp, yeniden kaotik bir sürece girişin başlangıcı ve diğer sürecin sonlanması anlamına geliyor. Türkiye ve dünya kamuoyu Tahir beyin yaşamını yitirdiğini cumhurbaşkanının ağzından duydu. Olayın aydınlatılacağı yönünde, devletin en üst düzey yetkililerinden beyanatlar ve sözler verildi. Dönemin Adalet ve İçişleri Bakanı, beraber basının karşısına geçerek faillerin bulunacağı, cinayetin aydınlatılacağı yönünde beyanatlarda bulundu. Biz Diyarbakır Barosu olarak ve şahsım olarak birçok görüşmeler gerçekleştirdik. Her görüşmede bize faillerin bulunacağı, bu soruşturtmanın aydınlatılacağı, fail ya da faillerin yargı karşısına çıkarılacağı yönünde beyanlarda bulunuldu, sözler verildi. Ancak ne yazık ki üzerinden iki yıl geçti ve Tahir Elçi’nin failleri henüz ortada yok. Yargı karşısına çıkarılmış, dava açılmış hiçbir kimse yok. Hatta daha ötesi şüpheli sıfatıyla yani Tahir beyi katlettiğinden şüphelenilen kimse dahi yok. Biz iki yıldır hep bunu söylüyoruz; soruşturma dosyası etkili bir şekilde yürütülmüyor. Etkili ve hızlı bir şekilde yürütülmediğini her zaman söylüyoruz. Üzerinden iki yıl geçti artık hızlılık kavramı anlamını yitirdi. Soruşturma makamı tarafından dosyada gizlilik kararı bulunmamasına rağmen, dosya baro, bizler avukatlarıyla paylaşılmadı. Biz dosyanın tamamına ulaşamadık. Verdiğimiz talepler dilekçeler ya yerine getirilmedi ya üzerinden üç beş ay geçtikten sonra yerine getirildi” diye konuştu.

Özmen, cinayetin faili meçhul kalmasına izin vermeyeceklerini ifade ederek, “Ne yazık ki soruşturma dosyası açısından yeni söylenebilecek bir şey yok. Son olarak iki yıldır görüntülerini beklediğimiz, dönemin başsavcısına iletip istediğimiz bir delil vardı. Mardin kebap evine ait görüntüler, bu görüntüler iki yıl geçtikten sonra ancak Adli Tıp’tan gönderildi. Bir video kaydını iki yıla yakın süre içinde çözümün yapılamaması dahi tek başına soruşturmanın etkili yürütülmediğinin göstergesidir. Bir kaydın 4 ayrı kamerası var bunlardan üçü iç mekanları gösteriyor. Sokağa bakan kameradan da her herhangi bir görüntü alınamadığı şeklinde rapor iletildi. Tahir Elçi dosyasının faili meçhul dosyalara eklenmesine asla izin vermeyeceğiz. Faillerin bulunması ve yargı önüne çıkarılması noktasında mücadelemiz, ısrarımız sürecektir ”şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG