Erişilebilirlik

Tahir Elçi’nin Adı Vakıfta Yaşayacak


Sur ilçesinde 2015 yılında yaptığı basın açıklamasından sonra çıkan çatışmada, vurularak öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi adına Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı kuruldu. Elçi’nin Eşi Türkan Elçi de bu yıl hukuk fakültesini bitirerek, avukat olacak.

Tahir Elçi’nin adının yaşatılması amacıyla kurulan Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı, Diyarbakır’da düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. 13 Ocak 2019’da Resmi Gazete’de yer alan duyuruda vakfın kuruluş amacı şu sözlerle ifade edildi: ’’Evrensel insan haklarını, temel hak ve hürriyetlerini bireysel ve kolektif hakları koruyan ve geliştiren; bireyin ve toplum bilimin (sosyoloji) tanımına göre toplumun maddi varlığına, hukuk güvenliğine karşı sorumluluk bilinciyle insan hakları hukuku merkezli hak ve özgürlük çalışmaları yapmak ve vakıf senedinde yazılı diğer amaçları gerçekleştirmek.’’

İlk danışma kurulu toplantısının ardından düzenlenen tanıtım toplantısı Tahir Elçi'nin hayatını anlatan kısa bir belgeselle başladı. Ardından sözlerini eşi Türkan Elçi'nin yazdığı "Gelo Çima/Neden" isimli besteyi sanatçı Hivron seslendirdi.

Daha sonra söz alan Tahir Elçi Vakfı Başkanı Türkan Elçi, hoşgörü kültürünü güçlendirmek istediklerini söyledi. Elçi,”Yaşanan hak ihlallerinin karşısında çoğu zaman hak, hukuk bilgisinin kâfi olamayacağı, ikinci temel ayağı olan hukuki duruşun da ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız son olaylarla tecrübe edindik. Kürtlere, yıkım ve ölüm isteyenlerin karşısında, hukukçu olmanın, insan hakları savunucusu kimliğine sahip olmanın yanında, cesaretin ve ahlaklı duruşun bir insanda nasıl temerküz ettiğine şahitlik ettik. 2015 yılında meydana gelen ölüm hadiseleri karşısında objektif ve cesaretli bir duruş sergileyebilecek insan sayısının azlığının ceremesini ne yazık ki Kürt halkının kendisi çekmiştir. Kimi Kürt kentleri haritadan silinecek kadar yok olmuş, paha biçilmez bin yılların mirası olan tarihi eserler yerle bir olmuştur. Hayata bin bir eziyetle tutunmaya çalışan garip gureba, savaşın acımasızlığının ortasında kalarak, mağduriyetini duyuracak bir muhatabı ne yazık ki karşısında bulamamıştır. Geçmişte yaşanan elim mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması için mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğimizi bir kez daha dile getirmek isteriz. Bizi bugün bu duruşumuzda ısrarlı kılan Tahir'in o dönemde haklının ve Kürt halkının yanında olma çabasındaki duruşudur. İnsan hayatının değersizliğini dayatan, ölümleri kutsayan zihniyetin karşısında, insanların yaşam hakkının kutsallığını, insanın yegâne bir varlık olduğu düşüncesini tereddütsüz savunacağımızı bir kez daha huzurlarınızda dile getirmek isteriz” dedi.

Bu arada toplantıya katılanlar, Türkan Elçi’nin eşinin yolunda gittiğini de toplantıda öğrendi. Hukuk Fakültesinde öğrenci olan Türkan Elçi, bu yıl eğitimini tamamlayarak avukat olacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG