Erişilebilirlik

Tahir Elçi Cinayeti İddianamesi Tamamlandı


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin soruşturmada, 3 polisle birlikte olay sırasında kaçan PKK’lı hakkında da iddianame hazırlandı. İddianamede 3 polis hakkında ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 2’şer yıldan 6’şar yıla kadar, PKK’lı Uğur Yakışır hakkında da 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 45 yıl hapis cezası isteniyor.

28 Kasım 2015 tarihinde meydana gelen olayın ardından başlatılan soruşturma dava aşamasına geldi. Ocak ayında 3 polisin ifadesinin alınmasının ardından davaya ilişkin iddianame hazırlandı. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, 3 polisle birlikte, 1 PKK’lı hakkında da ceza istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Elçi’nin vurulması sırasında sokakta bulunan ve silahlarını ateşledikleri tespit edilen polis memurları M.S., S.T. ve F.T. hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Savcılık, Balıkçılarbaşı semtinde önce polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur’u öldüren, daha sonra ateş ederek sokağa giren PKK’lı Uğur Yakışır için ise ‘Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’ ve 2 kez ‘Kamu görevlisini kasten öldürmek’, Tahir Elçi’yi ‘olası kastla öldürmek’, polis memuru S.T.’yi ‘öldürmeye teşebbüs etmek’ ve ‘Ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl daha hapis cezası istedi. Olay sırasında hendeklerin olduğu bölgeye kaçan Yakışır, daha sonra Irak Kürt bölgesindeki Kandil Dağı’nda ortaya çıkmıştı. Yakışır burada örgüte yakın bazı medya kuruluşlarına röportaj vermişti.

İddianamede, Elçi’nin PKK’lı Yakışır’ın silahından çıkan kurşunla öldürülmüş olabileceği ancak polislerin sorumluluğu bulunduğu iddia edilerek, ‘‘Olayın içinde bulunan PKK/KCK terör örgütü üyeleri Uğur Yakışır ve Mahsum Gürkan'ın, olay sırasında iki polis memurunu şehit ettikleri, şüpheli Uğur Yakışır’ın polis memuru S.T.'yi öldürme kastı ile yaraladığı, dolayısıyla bu iki terör örgütü üyesinin de olay bütünlüğü içinde silah kullandıkları, maktul Tahir Elçi'nin Dört Ayaklı Minare yanında mermi çekirdeğinin kendisine isabet ettiği anda hangi pozisyonda olduğunun net olarak tespit edilemediği, maktul Tahir Elçi'nin ölümüne neden olan mermi çekirdeğinin ele geçirilememesi ve maktulün vurulma anının ve bulunduğu pozisyonun görüntüsünün bulunmaması dikkate alındığında; PKK/KCK terör örgütü üyeleri olan Uğur Yakışır ve Mahsum Gürkan'ın silahından çıkan kurşunlardan birinin de maktul Tahir Elçi'ye isabet etmiş olabileceği, olay sırasında terör örgütü üyelerinin kolluk görevlisi olan polis memurlarına karşı silah kullandıkları, silahla ateş ettikleri, olayda başka sivil şahısların zarar görme ihtimallerini öngörmelerine rağmen bu hususu dikkate almaksızın ve meydana gelebilecek yan neticeler yönünden kayıtsız kalarak eylemlerine devam ettikleri, PKK/KCK terör örgütü üyeleri olan Uğur Yakışır ve Mahsum Gürkan'ın, maktul Tahir Elçi'nin ölümü şeklinde gerçekleşen yan neticeye karşı kayıtsız kalarak meydana gelen yan netice yönünden 5237 sayılı TCK’nin 21/2 maddesi kapsamında olası kastla hareket ettikleri kabul edilmiştir. Maktul Tahir Elçi'nin ölümü ile neticelenen olayda, ölümü meydana getiren ateşli silah mermi çekirdeğinin ele geçirilememesi nedeniyle hangi silahtan atıldığı tam olarak tespit edilememiş ise de; yukarıda anlatıldığı şekilde olay bütünlüğü içerisinde silah kullandıkları anlaşılan polis memurlarının bilinçli taksir derecesinde sorumluluklarının bulunduğu yönünde; PKK/KCK terör örgütü üyesi olan ve hakkında yakalama kararı bulunan Uğur Yakışır'ın ise olası kastla sorumluluğunun bulunduğu yönünde haklarında kamu davasının açılmasına yeterli şüphe oluşturacak delil bulunduğu kabul edilmiştir” denildi.

İddianamede olay yerindeki polis memurlarından hangisinin kesin olarak Elçi'nin ölümünden sorumlu olduğunun tespitinin mümkün olmadığı, ancak kuvvetli suç şüphesi altında olan polis memurlarının saptandığı belirtildi.

İddianamede adı geçen Mahsun Gürkan isimli PKK’lı, hendek operasyonları sırasında öldürülmüştü. İddianame, mahkeme tarafından kabul edilirse, yargılamaya önümüzdeki haftalarda başlanacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG