Erişilebilirlik

T Hücrelerinde Yüksek Potasyum Kanser Tedavisinin Etkisini Arttırabilir


ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, kanser tedavisinde immünoterapinin etkisini arttırmanın bir yöntemi üzerinde çalışıyor. Enstitüye bağlı Kanser Araştırmaları Merkezi’nin bugün yayımladığı araştırmaya göre bağışıklık sistemini uyararak kanserli hücrelerle savaşmasını sağlayan immünoterapinin yeni silahı potasyum.

Ölen kanser hücreleri kimyasal potasyum salgılıyor ve bu potasyum bazı tümörlerde yüksek seviyelere çıkabiliyor. Araştırma ekibi yükselen potasyum seviyelerinin T hücrelerine “köklülük” yani kök hücre benzeri özellikler kazandırdığını keşfetti. Akyuvarları alt grubu olan T hücreleri tedavinin dayanaklarından biri zira kanserli hücrelerle, hastanın kendi vücudundan toplanarak laboratuvar ortamında güçlendirilen T hücreleri savaşıyor.

Araştırma bulguları, T hücrelerini daha fazla potasyuma maruz bırakarak ya da yüksek potasyumun etkilerini taklit ederek, immünoterapinin daha etkili hale getirilebileceğini ortaya koydu.

Araştırma ekibin lideri Dr. Nicholas Restifo, bu çalışmayla kanser immünoterapisinin neden işe yaradığını daha iyi anladıklarını söyledi ve “Bu tedavilerin yararlarının daha uzun ömürlü olmasını sağlamanın da yolu açılabilir” dedi.

Dr. Restifo ve ekibi daha önce tümörlerin içinde ölen kanser hücrelerinin yaydığı yüksek doz potasyumun, tümörü işgal eden savaşçı T hücrelerini durdurabileceğini de bulmuştu. Ancak yeni çalışma, yüksek potasyumla büyüyen T hücrelerinin “köklülüğünü” de koruduğunu gösterdi.

Tümörün içinde kök hücre gibi davranan T hücreleri bölünmeyle çoğalabilir; ancak savaşçı immün hücrelerine dönüşemezler. T hücreleri bu durumda bırakılırsa, saldırıdan kurtulan tümörler büyümeye devam edebilir. Bu da T hücrelerinin varlığına rağmen kanserin neden büyüdüğünü açıklıyor.

Ancak bu hücreler tümörden toplanıp, laboratuvarda çoğaltıldıktan sonra hastaya yeniden verildiğinde, savaşçı kimlik kazanıyorlar. Aynı immünoterapideki adaptif hücre transferinde olduğu gibi köklülüğe sahip T-hücreleri kanserli hücreye saldırabiliyor.

Savaşçı T hücreleri kanser hücresine saldırıyor
Savaşçı T hücreleri kanser hücresine saldırıyor

Araştırmacılar, yüksek potasyum yüklenmiş kök hücre gibi davranan T hücrelerini farelere nakletti. Bu hücreler, normal potasyum seviyelerine sahip T hücrelerine kıyasla birincil ve metastaz yapan habis tümörleri çok daha iyi küçülttü.

Araştırma ekibi son olarak bazı ilaçlar kullanarak T hücreleri üzerinde potasyumun etkilerini taklit etti. T hücreleri farelerdeki tümörlere aynı güçle saldırmayı başardı. Bu da bazı ilaçların T hücrelerinin köklülüğünü tetikleyerek kanser immünoterapisinin etkisini arttırabileceğini göstermiş oldu.

Dr. Restifo bundan sonraki adımın insanlar üzerinde başlatılacak klinik deneyler olduğunu, tedavileri iyileştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

İmmünoterapi bazı kanser hastlalarında tedavisi zor olan tümörleri ortadan kaldırdı; hatta hastalığı tamamen geriletti. Ancak bazı tümörler bu tedaviye yanıt vermeyebiliyor. Bilimadamları bunun nedenini de bulmaya çalışıyor.

Ayrıca bazı immünoterapi tedavilerinde tümörün içindeki savaşçı T hücreleri yorulup “ölebiliyor.” Bu nedenle araştırmacılar bu tedavi türünde kullanılan T hücrelerinin sadece daha uzun dayanması için değil çoğalması ve büyümesi için de yollar arıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG