Erişilebilirlik

Türk Dışişleri’nden Ülkelere Sandık Bilgilendirmesi


Dışişleri Bakanlığı, yurtdışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının oy kullanabilmeleri için elçilik ve misyonlarda seçim sandığı kurulacak ülkelere yazılı notayla bilgilendirmede bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’nın Almanya’ya nota gönderdiği bilgisi, Türkiye’de ‘diplomatik gerilim’ algısı yarattı. Ancak Türkiye, sadece Almanya değil 56 ülkeye daha yurtdışındaki Türk vatandaşlarına oy kullanma imkanı sağlanacağı konusunda bilgilendirme amaçlı yazılı nota sunuyor.

Oy kullanma amaçlı sandıklar, büyükelçilikler, konsolosluklar ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlı misyonlarda kurulduğu için seçim işlemi Türkiye topraklarında yapılmış kabul ediliyor. Bu noktada, Türkiye, ilgili yabancı ülkelere kendisine ait misyonlarda seçim işlemi yapacağını diplomatik yazışma, yani notayla bildiriyor.

Amerika’nın Sesi’nin görüştüğü Dışişleri Bakanlığı kaynakları da, örneğin Almanya’dan sandık kurulması için izin alınması amaçlı yazışma yapılmadığını vurguluyor. Almanya’ya nota verilmesiyle herhangi bir diplomatik olumsuzluk anlamı çıkarılmaması gerektiğini kaydeden kaynaklar, geçen yıl referandumda Berlin–Ankara hattında sandık kurulması nedeniyle değil siyasi propaganda/kampanya yapılması konusunda anlaşmazlık yaşandığına dikkat çekiyor. Kaynaklar, o dönemde Almanya’nın yanı sıra Hollanda’yla da yaşanan diplomatik krizi ve bakanlara yönelik yapılan uygulamaları anımsatarak, bugün Almanya’ya verilen söz konusu notada da sadece sandık kurulum sürecine ilişkin bilgilendirmenin olduğunu ifade ediyor.

Yurtdışında en son 57 ülkede sandık kurulmuştu

Seçimlere ilişkin Mayıs 2012’de yapılan mevzuat değişikliği uyarınca yurtdışında yaşayan vatandaşlar, ilk kez 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmıştı. Daha sonra 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 tarihlerindeki genel seçimlerinde de yurtdışında sandıklar kurulmuştu.

Son olarak geçen yıl 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunda yurtdışındaki seçmenler sandık başındaydı. Geçen yılki referandumda 2 milyon 972 bin seçmen yurtdışı seçim sandığında kayıtlıydı. Referandum için geçen yıl 27 Mart – 9 Nisan günleri arasında 57 ülkede 120 noktada 470 sandıkta oy kullanma işlemi yapılmıştı. Oylamada 57 ülkede toplam 1 milyon 396 bin 697 yurtdışı seçmen oyunu kullanmıştı.

Türkiye’nin halk oylaması için en fazla sandık kurduğu ülke ise 13 temsilcilikte oy verme işlemleriyle Almanya olmuştu. Bu ülkede, Berlin, Köln, Münih, Hannover, Hamburg, Nürnberg, Karlsruhe, Frankfurt, Essen, Münster, Düsseldorf, Stuttgart ve Mainz başkonsolosluklarına bağlı şekilde sandıklar kurulmuştu. ABD’de ise 7 diplomatik temsilcilikte sandık kurulmuştu.

YSK yurtdışı sandık sayısını ilan edecek

Türkiye’nin 24 Haziran Pazar günü düzenleyeceği Genel Seçimler ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi içinse Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sandık sayısı ve kaç noktada sandık kurulacağını seçmen kütüğü ilan edildikten sonra duyuracak. Bunun için öncelikle yurtdışında Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerinde seçmen kütükleri askıya çıkacak ve seçmen kütüğü güncellemesi yapılacak. Ardından da kayıtlı seçmen sayısına göre; nerelerde sandık kurulacağı ilan edilebilecek.

Yurtdışındaki sandıklar, ilan edilmiş seçim takvimi uyarınca oy kullanma işlemi sona erdikten sonra Türk Hava Yolları’nın (THY) tahsis edeceği uçaklarla siyasi partilerden temsilciler eşliğinde Ankara’ya getirilecek. Sandıklar, önceki seçim süreçlerinde olduğu üzere Ankara’da görev yapan “Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu” gözetiminde, Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi’nde 24 Haziran günü diğer sandıklarla eş zamanlı olarak açılacak ve sayılacak.

Yurtdışındaki seçmenler, YSK’nın web sayfasında http://www.ysk.gov.tr/tr/yurt-disi-secmen-sikca-sorulan-sorular/1522 bölümünden nasıl oy kullanacaklarına ilişkin sorulara yanıt bulabilirler. Ayrıca hali hazırda yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını ise, https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp adresinden kontrol edebilirler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG