Erişilebilirlik

Türkiye Uzaktan Eğitime Hazırlıksız mı Yakalandı?


Türkiye Uzaktan Eğitime Hazırlıksız mı Yakalandı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:48 0:00

Corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de 16 Mart’tan beri eğitim ve öğretime ara verilmiş durumda.

Dün yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk düzenlenen basın toplantısında ‘‘30 Nisan'a kadar okullarımızın tatil olması, uzaktan eğitimin devam etmesi konusunda bir karar söz konusu’’ dedi.

Corona salgını, sınav takvimlerini de etkileyecek gibi görünüyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, bugün yaptığı açıklamayla 20-21 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumlarına Giriş Sınavı (YKS)’nin 25-26 Temmuz’a ertelendiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı ise sekizinci sınıfların gireceği Liselere Giriş Sınavı üzerinde 3 senaryo üzerinde çalışmaların sürdüğünü henüz ertelenip ertelenmeyeceğinin belli olmadığını söyledi.

EBA TV yayına eleştirilerle başladı

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliği ile devreye sokulan TRT EBA TV, Pazartesi gününden bu yana tüm televizyon platformları ve Turksat’tan yayınlanıyor.

Bakan Selçuk, ilk yayın günü eski başbakan Adnan Menderes’in idam edildiğini gösteren bir animasyon filmin gösterilmesi ardından tepki toplayan EBA TV’nin henüz test aşamasında olduğunun altını çizdi.

EBA TV’nin sürekli aynı içerikleri yayınlaması ve özellikle de ilkokul sınıflarındaki bazı ders sürelerinin de 7 ila 15 dakika ile sınırlı olması da tepki çekti.

Lisede öğrencisi: ‘‘EBA içerik olarak zayıf, erken kalktığımıza değmiyor’’

11. sınıf öğrencisi Emircan Başçı, üniversite sınavına hazırlanmasına rağmen EBA TV içeriğinin yetersiz olduğu görüşünde.

Başçı, ‘‘EBA içerik olarak zayıf. Başka kaynaklardan çalışıyoruz. Youtube olsun kendi kitaplarımız olsun. EBA’dan çalışamıyoruz. Sabahın köründe kalkıyoruz ama kalktığımıza da değmiyor. Sürekli dokuzuncu ve onuncu sınıf konuları var. Bazen sekizinci sınıfa da kayıyor. Hedef üniversiteye hazırlanmak ama böyle hazırlanamıyoruz’’ dedi.

‘‘YTÜ’de uzaktan eğitimin u’su bile yor, Türkiye hazırlıksız yakalandı’’

Kardeşi dokuzuncu sınıfta okuyan Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi Ceren Özay ise Türk eğitim sisteminin uzaktan eğitime hazırlıksız yakalandığını bu nedenle de bocalamalar yaşandığını söylüyor.

Özay, ‘‘Bence Türkiye buna çok hazırlıklı değil. Neden diyeceksiniz? Çünkü ani ve zorunlu bir durumda bunu gerçekleştirmek zorunda kaldıkları için. Daha tam altyapı çalışmaları bitmiş değildi. Daha geniş vaktimiz olsaydı daha iyi olacaktı hazırlık için. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde durum daha ilk günden içler acısı Asla sisteme giriş yapamıyoruz. Bu haftayı deneme haftası ilan ettiler. Önümüzdeki haftalarda iyileştirme yapılacağını söylediler. Bakacağız duruma. Ama şu anda uzaktan eğitimin u’su bile yok’’ dedi.

‘‘Uzaktan eğitime hazırlıklı değildik, hazır değiliz, ama hazırlıklı olmak ve öğrenmek zorundayız’’

Kızı ikinci sınıfta okuyan özel sektör çalışanı Özkan Bingöl ise Adnan Menderes’in idamının yayınlanmasını eleştirirken üniversite öğrencisi Ceren Özay gibi Türkiye’nin uzaktan eğitime hazırlıksız yakalanmasının sıkıntılarının çekildiğini ifade etti.

Bingöl, ‘‘Dünyanın çok hazırlıklı olmadığı bir şeye bizim hazırlıklı olmamızı beklemiyordum. Bizim sosyal yapımız, demografik dağılımımız çok müsait değil. Ama biz buna hazırlıklı olmak zorundayız. Hazırlıklı değildik, hazır değiliz, ama hazırlıklı olmak zorundayız. Anlamak zorundayız, öğrenmek zorundayız. EBA da toparlanacak bundan sonra toparlanıp toparlanmayacaklarına bakmak zorundayız. Bizim lafla sanal alemde peynir gemisi yürüttüğümüz de bir gerçek. Siz idam edilen bir başbakanın filmini gösterip ilkokul 3. sınıfta, 2. sınıftaki çocuğa nefret tohumlarınızı ekerseniz ileride bunu biçersiniz. Maalesef her 10 yılda bir neslini tüketmiş bir ülkedeyiz. O yüzden her gelen bakan yeni bir şey yapmak zorunda. O yüzden elli yıllık projeksiyonumuz yok. Yapmamız gereken çok şey var’’ dedi.

Tuna: ‘‘Çocuklar dersten geri kalmıyor, biz memnunuz’’

Eleştirenler kadar olmasa da uzaktan eğitimin ilk günlerinde yaşanan aksaklıklara müsamaha gösterilmesi gerektiğini dile getirenler de var. İlkokula giden iki çocuğu olan Havva Tuna onlardan biri.

Tuna, ‘‘EBA TV çok güzel memnunuz, çocuklar dersten geri kalmadı. Bu çok güzel. Kızım lise bire, oğlum ilkokul ikinci sınıfa gidiyor. Onlar da memnunlar. Bazen tabii çocuklar sıkılıyor. Yaptırmaya çalışıyoruz. İyi ki de böyle bir şey olmuş. Biz memnunuz’’ diyor.

Kardeşi lise öğrencisi olan Tayfun Emel ise EBA TV uygulamasının doğru olduğunu söylerken işleyişte aksaklıklar olduğunu ifade ediyor.

Emel, ‘‘Sistemi güzel buluyorum ama kardeşim sistemin ilk çıktığı gün siteye giriş yaptı ama çöküş yaptığı için şu an giremiyor. Gençlerin yüzde ellisi sıkıntın yaşıyor. Maddi durumu iyi olanlar giriyor ama şu an sistem çökük durumda. O yüzden giremiyorlar. Altyapı biraz daha güçlendirilmeli, TV’de olacak bir şey değil’’ dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG