Erişilebilirlik

İdlib Konusunda Gözler Putin-Erdoğan Görüşmesinde


Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Şubat ayının başından bu yana İdlib’te uğradığı can kaybı, dün meydana gelen saldırılardan sonra 15’e yükselirken bölgede gerilim artmaya devam ediyor.

Türkiye’nin bölgeye yaptığı askeri sevkiyat devam ederken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'la sınır bölgesine gitti.

Hatay Havalimanı'nda İkinci Ordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla tarafından karşılanan Milli Savunma Bakanı ve komutanlar, Suriye sınır hattındaki birliklerde incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün İstanbul’da Cuma namazı çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada Almanya ve Fransa liderlerinin Rusya liderine İstanbul’da bir İdlib zirvesi teklif ettiklerini dile getirirken bölgedeki çatışmalar hakkında ‘savaş’ kelimesini kullandı.

‘‘Putin’le yapacağım telefon görüşmesinde İdlib’deki görüşmeleri tepeden tırnağa ele alacağız’’

Erdoğan, ‘‘Sayın Merkel ve Sayın Macron, Sayın Putin'le yaptıkları görüşmede, bu konuları ele almak suretiyle İdlib'de çok kararlı bir ateşkesin yapılması için böyle bir daveti kendisine yaptılar. Tabii bu davet karşısında henüz beklenen bir yaklaşım, cevap vardır diyemem. Bir de Dörtlü Zirve için 5 Mart'ta İstanbul'u teklif ettiler, İstanbul'daki teklifle ilgili de henüz Putin, onlara arzu edilen cevabı vermedi. ‘Biz Erdoğan ile bunu görüşürüz’ dediler. Nitekim bu akşam saat 18.00 gibi Sayın Putin ile benim bir telefon görüşmem olacak. Bu telefon görüşmesinde de biz şu an itibarıyla İdlib'deki tüm gelişmeleri tepeden tırnağa ele alacağız. Biliyorsunuz yoğun bir, şu anda ben buna savaş diyebilirim, orada devam ediyor’’ dedi.

Suriyeli muhaliflerle rejim güçleri arasında devam eden yoğun çatışmalarda iki Türk askerinin şehit olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı, buna karşılık 150 civarında Suriye askerinin etkisiz hale getirildiğini, 12’si tank 14 top obüsünün imha edildiğini bildirdi.

‘‘Rejim İdlib halkına zulmü durdurmadığı sürece, çekilmek söz konusu değil’’

Vladimir Putin'le yapacağı telefon görüşmesinin Türkiye’nin İdlib’e ilişkin tavrını belirleyeceğini söyleyen Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgeden çekilmesinin söz konusu olmadığını yineledi.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Rejim, bu noktada İdlib halkına zulmü durdurmadığı sürece, oradan çekilmek söz konusu değil. Ateşkesi ancak bu şekilde yapabiliriz. Burada bu zulüm duracak. 1 milyona yakın kişi Türkiye sınırlarına göç ediyor. Biz bunlara nerelerde iskan imkanı sağlayacağız. Ancak aldığımız tedbirler sınırımızdan Suriye'nin içine doğru 30-35 kilometre gibi bir koridoru güvenli bölge ilan edelim, bu güvenli bölgede de biz yeni bir adım attık. Briket barakalarla ilgili çalışmalarımız orada devam ediyor. Kış mevsimi içerisinde, oradaki kardeşlerimizin kışın bu sert iklimine hiç olmazsa dayanma gücü biraz daha artmış olur. Bunun yanında gıdaydı, yiyecekti, sağlık imkanlarıydı bütün bunlara yönelik de Kızılayımızın, AFAD'ımızın yoğun çalışmaları var’’ dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Suriyeliler için Kızılhaç vasıtasıyla yollama sözü verdiği 25 milyon Euro’nun henüz Türkiye’ye ulaşmadığını söyleyen Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı’ndan da benzer bir miktarda yardım beklentisinde olduğunu belirtti.

Erdoğan: ‘‘Biz Rusya’dan S-400 alırken Sayın Trump’dan Patriot da istedim, ama bize olumlu cevap vermediler, veremediler’’

Erdoğan, bir gazetecinin ‘‘Türkiye’nin ABD’den Patriot istediğine dair iddialar var, bu iddialar gerçek mi?’’ şeklindeki sorusuna, ‘‘S-400 konusu gündemdeyken ben o zaman zaten Sayın Trump'a, ‘Nasıl Rusya'dan nasıl S-400’ler şu anda aldıysak gelin siz sizden de Patriot'lar verin biz onu alabiliriz, biz tekdüze çalışmak istemiyoruz. S-400 de kullanabiliriz, Patriot da kullanabiliriz’ demiştim. Ama onlar bize olumlu bir cevap vermediler, veremediler. Ortada böyle bir durum var’’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG