Erişilebilirlik

'Türkiye’ye Yönelik Tehditler Kabul Edilmezse Baltık Planına İzin Vermeyiz'


Türkiye, NATO’nun müttefiklik hukuku gereğince kendisine yöneltilmiş terör tehdidi başta olmak üzere sınır güvenliğiyle ilgili endişelerine yanıt verilmemesi durumunda Baltık ülkeleriyle ilgili planı onaylamama kararı aldı.

İsim vermeden konuşan bir Türk diplomatik kaynak, “Bizim savunma planımız açıklanmadıkça, Baltık ve Polonya için hazırlanan savunma planının da açıklanmasına izin vermeyeceğiz. Baltık planına desteğimizi isteyenler aynı bilinci bizim plan için de göstermeli” dedi

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde YPG ile mücadelede kendisine daha fazla siyasi destek verilmesini istiyor. Bu çerçevede Türkiye’nin, NATO’dan ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin omurgasını oluşturan YPG’yi resmi olarak terör örgütü olarak tanımasını talep ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter'dan paylaştığı mesajda "Türkiye NATO'nun en büyük ikinci ordusuyla ittifakın güçlü bir üyesidir, AB'ye tam üye olmak isteyen bir ülkedir. Ancak müttefikler Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik tehditleri ciddiye almalı ve bu tehditlerin bertaraf edilmesi için birlikte çalışmalıdır" diye yazdı.

“Washington plana desteğini çekti”

Konuyla ilgili bilgi veren Türk kaynaklar, NATO’nun, Türkiye’nin savunmasına ilişkin plana - güneydeki Suriye sınırından bir saldırı olması dahil - destek vermeyi kabul ettiğini belirtti. Türk kaynaklar, bununla birlikte, YPG’nin Ankara için bir terör tehdidi olarak tanınmasını da kapsayan plana, Washington'un desteğini çekmesi sonrasında diğer ülkelerin de karşı çıktığını kaydediyor.

Türk diplomatik kaynaklar “Bizim savunma planımız açıklanmadıkça, Baltık ve Polonya için hazırlanan savunma planının da açıklanmasına izin vermeyeceğiz. Baltık planının açıklanmasına destek vermemizi isteyenler aynı bilinci bizim plan için de göstermeli” görüşünü savunuyor.

“Genel Sekreter Stoltenberg orta yol bulmaya çalışıyor”

Önümüzdeki hafta İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılacak olan NATO liderler zirvesi öncesinde NATO temsilcileri, Rusya’nın saldırısına hedef olmaları halinde Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya’nın savunulmasına yönelik askeri planın NATO’nun 29 üyesi tarafından resmi olarak onaylanması için çabalıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuyla ilgili bir soru üzerine ittifak içindeki görüşmelere ilişkin ayrıntı vermeyi reddetti ancak “Bütün müttefikleri savunup korumak için gerekli planlarımız var, kolektif savunma taahhüdümüz çok sağlam” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı IŞİD’e karşı mücadeleye zarar vereceğinden endişe eden NATO müttefikleri tarafından kınanmıştı. Türkiye ABD destekli YPG dahil olmak üzere bölgedeki tüm teröristlere karşı mücadele etmeyi sürdüreceğini söyleyerek bu endişeleri reddetmişti.

Türk diplomatik kaynaklar da, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türkiye’ye ilişkin savunma planı konusunda üye devletler arasında orta yolu bulmaya çalıştığını doğruluyor, Ankara’nın tekliflere açık olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG