Erişilebilirlik

Türkiye’den Suudi Arabistan’a Kaşıkçı Cinayetini ‘Örtbas Etme’ İması


Türkiye ile Suudi Arabistan arasında, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti konusundaki ihtilaf her geçen gün büyüyor.

Son anlaşmazlığın nedeni, Suudi Arabistan’ın eski kraliyet danışmanı Suud el Kahtani ve Suudi Arabistan İstihbarat Servisi’nin eski başkan yardımcısı Ahmed el Asiri’yi Türkiye’ye iade etmemesinden kaynaklanıyor.

Kaşıkçı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme' suçlamasıyla iki devlet görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarması ve bu kişilerin iadesi için başvuru yapılmasına Riyad dün medya aracılığıyla “Biz vatandaşlarımızı iade etmeyeceğiz” yanıtını verdi.

“Suudi Arabistan'ın yapıcı olması lazım ama Türkiye’nin taleplerine sessiz kaldı”

Bu açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden önce Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ardından da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, medya aracılığıyla Riyad yönetimine eleştiriler getirdi.

Kaşıkçı’nın cesedinin iki ayı aşkın süredir bulunamadığının altını çizen Adalet Bakanı, Suudi Arabistan’ı Türkiye’yle işbirliğine çağırdı.

Abdülhamit Gül, “Kaşıkçı cinayeti bir yaşam hakkına ağır saldırı, asla üstü örtülmeyecek vahşice işlenmiş bir cinayettir. Bugün hala cesedinin bulunması engellenmiştir. Türkiye titizlikle soruşturmayı yürütmektedir. Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde, bu mesele uluslararası topluma mal edilmiştir. Her türlü hukuki teknik hazırlıklar tamamdır. Türkiye başarılı bir şekilde yönetmiştir. Bu olayın üzeri asal örtülmeden bütün açıklığıyla ortaya çıkarılması gereken bir vakadır. Başta Suud’dan çelişkili ifadeler çıktı. Biz talebimizi hukuk çerçevesi içinde ısrarla yineledik. Bu konuda Suudi Arabistan'ın yapıcı ev yardımcı olması lazım ama böyle bir tavır görmedik. Bu olayın aydınlatılmasını istiyorsanız Türkiye ile işbirliği içinde olmak lazım. Ama Suudi taraf Türkiye’nin bu konuda taleplerine sessiz kaldı” dedi.

“Suudi Arabistan’ı cinayeti örtbas etmeye çalışmakla itham edenleri haklı çıkarır”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’ın iade talebini reddetmesinin Türkiye’de hayal kırıklığı yarattığını söyledi

Altun, “Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu’nun da bu suçun ortağı olduğu anlaşılmaktadır. Merhum Suudi gazeteci için adaletin uluslararası hukuk düzleminde aranması uluslararası toplumun çıkarına olacaktır. Türkiye’nin iade talebi, Suudi makamlarına 'Kaşıkçı cinayetini tüm detaylarıyla aydınlatmaya hazır olduklarını' dünyaya göstermek için bir fırsat sunmuştur. Öte yandan Kaşıkçı’nın katillerinin iadesini reddetmek, ancak Suudi Arabistan’ı cinayeti örtbas etmeye çalışmakla itham edenleri haklı çıkarır” dedi.

Bu arada VOA Türkçe’ye bilgi veren kaynaklar, Suudi Arabistan’ın eski İstanbul Başkanı Muhammed Uteybi’den uzun süredir hiçbir haber alınamadığını, akıbetinin bilinmediği söylüyor.

Kılıçdaroğlu: “Dünyanın bildiğini bizden neden saklıyorlar?”

Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Suudi Arabistan’ı işbirliği yapmamakla eleştirirken Cumhuriyet Halk Partisi de iktidarı muhalefetten bilgi saklamakla suçluyor.

TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde partisi adına konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti cinayete ilişkin bilgileri milletvekillerinden saklayıp dünyayla paylaşmakla itham etti.

CHP lideri, “Bir ülke düşünün, bir konsoloslukta cinayet işleniyor. Ses kaydı elinize geliyor. Cinayeti işleyenler elini kolunu sallayarak çekip gidiyor. Böyle bir ülke nerede var? Ekonomik bağımsızlığını kaybetmiş bir ülke, tefecilere borçlanarak ayakta duruyor. Dünyanın bildiğini bizden neden saklıyorlar?” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG