Erişilebilirlik

Türkiye’den NATO’ya Kıbrıs Tepkisi


NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı (SACEUR) devir teslim törenine Kıbrıs Rum kesiminin de katılması Türkiye’den tepkiyle karşılandı. Türkiye tepkisini Belçika’nın Mons kentindeki Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'ndaki (SHAPE) törene katılmayarak gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada “Belçika’nın Mons şehrinde bulunan SHAPE karargahında bugün (3 Mayıs) tertiplenen SACEUR’ün komuta devir teslim törenine, anılan karargah tarafından diğer AB üyeleriyle beraber, NATO nezdinde herhangi bir statüsü bulunmayan GKRY’nin de (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) davet edilmesi iyi niyetle izahı mümkün olmayan, büyük bir gaflettir” denildi.

“SHAPE Karargahı’nın kendi inisiyatifiyle yaptığı anlaşılan bu sağduyudan uzak davranışı kınıyoruz” diyen Aksoy, “Anılan karargahın, Türkiye dahil, NATO üyelerinin siyasi kontrolünde olduğunu ve bu anlayışla hareket etmekle mükellef bulunduğunu bu vesileyle hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu gerekçelerle törene katılmadıklarını belirten Aksoy “SHAPE karargahının bu affedilemez hatayı nasıl işlediğinin açıklığa kavuşturulmasını teminen gerekli girişimler yapılmıştır. Bu tür emrivakilerden medet umulmasının, NATO ile AB arasındaki işbirliğine yarar sağlamayacağı açıktır. NATO makamlarını, tüm İttifak yapılarının kollektif kararlara ve iki örgüt arasındaki uzlaşılmış çerçeveye uygun biçimde davranmasını temin etmeye çağırıyoruz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG