Erişilebilirlik

Ispanak Zehirlenmelerine Yabancı Otlar mı Neden Oldu?


Ispanaklara karıştırıldığı iddia edilen avratotu
Ispanaklara karıştırıldığı iddia edilen avratotu

İstanbul’da iki gündür görülen ıspanak zehirlenmeleri, Çanakkale ve Tekirdağ’a da sıçradı. Pazar günü bir açıklama yapan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, çoğu Esenyurt ilçesinde olmak üzere 44 kişinin zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvurduğunu bu kişilerden 25’inin taburcu edildiğini duyurdu.

Ancak dün akşam da birçok kişi zehirlenme şüphesiyle il genelinde çeşitli hastanelere başvurdu. Toplam vaka sayısı 66’yı aştı.

Tarım Müdürlüğü: ‘‘Numune ıspanaklarda yabancı ot tespit edildi’’

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zehirlenmelere ıspanak demetlerine karışan yabancı bir otun neden olduğunu açıkladı.

Açıklamada, ‘‘Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır. Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir. Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür’’ dendi.

Uzmanlar sözü edilen otun, kamuoyunda ‘güzel avrat otu’ olarak bilinen bir bitki olduğunu söylüyor. Bu ot özellikle kozmetik sektöründe kullanılıyor.

İstanbul Tabip Odası ne diyor?

İl Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamalara rağmen kamuoyunda tarım sektöründe yoğun olarak kullanılan tarım ilaçlarının bu zehirlenmelere neden olduğu iddiaları gündeme taşınıyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı İstanbul Tabip Odası İkinci Başkanı Ali Çerkezoğlu, son zehirlenmelere sözü edilen tarım ilaçlarının neden olduğuna dair elde bir delil olmadığını söyledi.

Çerkezoğlu, ‘‘Türkiye’de tarım sektöründe yoğun miktarda kimyasal kullanımı çok uzun zamandır dile getirilen bir konu. Ancak son zehirlenmelere tarım kimyasallarının neden olduğunu söylemek mümkün değil. Halk sağlığı hekimlerimiz konuyu takip ediyor’’ dedi.

CHP’li Ali Şeker: ‘‘Türkiye iade edilen tarım ürünleri imha ediliyor mu?’’

1998 yılında İstanbul Taksim İlkyardım Hastanesi’nde görev yaparken hamsi kaynaklı zehirlenmeleri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirmiş olan CHP İstanbul milletvekili Ali Şeker, son iki gündür yaşanan zehirlenmelerinin iki nedeni olabileceğini söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dr. Şeker, ‘‘Bu tip gıda zehirlenmelerinde iki olasılık mevcut. Biri tarım ilacı kalıntısı diğeri yabani ot karışımı. Bu konuda analiz yapan tek yer, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü. Onlar da yabani ot karışımı diyor. Ancak bu kadar yaygın bir şekilde zehirlenme olması için büyük bir tarladan toplanan otların tek bir üretici tarafından dağıtılması gerek. Aslına bakarsanız başta Rusya olmak üzere bazı ülkeler ihraç ettikleri birçok tarım ürünü tarım ilacı kalıntısı nedeniyle defalarca iade ettiler. Bunların ne olduğunu soru önergeleri ile sordum ama tatmin edici yanıtlar alamadım. Bunların kesinlikle imha edilmesi gerekiyor’’ dedi.

Ali Şeker, geçen haftada kıymalı ıspanak tüketimi kaynaklı zehirlenme vakası olduğunu hatırlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG