Erişilebilirlik

'Türkiye'de 21 Bin Kaçak Yapı Yıkılacak'


1999'daTürkiye'de yakın tarihin en şiddetli depreminde 2 binin üzerinde insan ölmüş binlerce kişi yaralanmıştı
1999'daTürkiye'de yakın tarihin en şiddetli depreminde 2 binin üzerinde insan ölmüş binlerce kişi yaralanmıştı

İstanbul’da 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem yaşanması ihtimaline karşı yapılan hazırlıklarla ilgili soruları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yanıtladı. “Stadyumlarımız toplanma alanıdır. İlçelerimizde birçok kamu kuruluşu binası, okullarımızın yüzde 92'si yenilenmiş durumda. Bahçeleri bile toplanma yerleridir. İstanbul'un bu noktada herhangi bir eksikliği yoktur” dedi.

İstanbul’da yaşanan 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrası, Türkiye’nin deprem ülkesi gerçeğine uygun yapılanıp yapılaşmadığı tartışması gündemde. Deprem gibi bir doğal afet durumunda vatandaşların geçici sığınma ve buluşma noktası olarak kullanacağı “toplanma alanı” konusunda İstanbul’da sıkıntılar olduğu iddiaları seslendiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’un deprem ile sarsıldığı 26 Eylül günü ilk açıklamasında “on binlerce” toplanma alanı olduğunu söylemişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, stadyumlar ve okul bahçeleri ile birlikte “on bin” toplanma alanı olduğunu söyledi.

“İstanbul’un eksikliği yoktur”

Bakan Kurum, bugün Muğla’nın Bodrum ilçesinde kaçak inşaat yıkımında incelemelerde bulunduktan sonra kameralar karşısına geçti. Kurum, İstanbul’daki toplanma alanlarıyla ilgili soru üzerine “Toplamda 10 bin toplanma alanımız var. Bu alanlar da sürekli güncelleniyor ve güncellenmeye de devam edecek. 81 ilde Millet Bahçesi projemiz var. Bu Millet Bahçeleri projesi aynı zamanda depremde toplanma alanlarıdır. Stadyumlarımız toplanma alanıdır. İstanbul’da ilçelerimizde birçok kamu kuruluşu binası ve okullarımızın üzde 92'si yenilenmiş durumda. Bahçeleri bile toplanma yerleridir. İstanbul’un bu noktada herhangi bir eksikliği yoktur” ifadesini kullandı.

“Deprem sonrası 14 okulda eğitime ara verildi”

Kurum, İstanbul depremine ilişkin hasar tespit çalışmaları konusunda 14 okulda eğitime ara verildiğini belirterek, 80 kamu binası ve 53 okul binasını incelediklerini açıkladı. Hafta sonu itibarıyla 14 okuldaki detaylı incelemenin biteceğini söyleyen Kurum, “Bunun ardından da bu süreçte ilgililere bu tespitleri bildirmiş olacağız. Gelen ihbarlar doğrultusunda fiilen tespit ve çalışmalar yürütüyorlar. En kısa zamanda da bu tespitler bitecek. Hasarlı ve az hasarlı binalara ilişkinde süreci kendilerine tebliğ edeceğiz” bilgisini verdi. Kurum, hasarlı binalardaki vatandaşları ise kaymakamlıklar vasıtasıyla kesinlikle açıkta bırakmayacak şekilde çalıştıklarını da anlattı.

İnşaat Mühendisler Odası: “Küçük parklar toplanma alanı olarak sayılamaz”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Nusret Suna gibi uzman isimler ise, küçük parklar gibi mekanları “toplanma alanı” olarak saymamak gerektiğini ve çadır kurulabilecek büyüklükte iletişim gibi altyapı olanakları mevcut açık hava mekanları olması gerektiğini savunuyor. Uzmanlar, toplanma alanında o bölgedeki tüm nüfusa yeterli olacak şekilde buluşma imkanı tanınması gerektiğini de söylüyor.

İstanbul’da geçmişte 1999 Marmara Depremi’nin ardından toplanma alanı ilan edilmişken imar planı değişiklikleriyle alışveriş merkezi olarak inşaata açılmış alanlar da eleştiriliyor. Zincirlikuyu’da Zorlu AVM, Bahçelievler’de Ağaoğlu AVM ile Meydan AVM, Bakırköy’de Capacity AVM, Acıbadem’de Akasya AVM buna örnek gösteriliyor.

Yaşadıkları yerleşim bölgesinde afet durumunda nerede toplanma alanı bulunduğu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın internet adresinden sorgulanabiliyor.

Sadece İstanbul’da değil Türkiye genelinde olası depremler için yeterli hazırlık yapılmadığı ve toplanma alanı meselesinin yanı sıra kentsel dönüşümde amaçlandığı gibi afetlerde yıkılma riski olan yapıları yenilemek yerine rant beklentisiyle hareket edildiği iddiaları da sık sık gündeme geliyor.

Kurum: 21 bin kaçak yapıyı yıkacağız

Türkiye’de sağlıklı yapılaşma önündeki önemli engellerden birisi de kaçak yapılaşma olarak görülüyor. Cumartesi günü Bodrum’da kaçak inşaat yıkımlarını bizzat inceleyen Bakan Kurum, ülke genelinde imar planlarına aykırı 21 bin kaçak yapı tespit edildiğini açıklayarak, “Bu yapıların 8 bini sahil kesiminde yer alıyor. Bunların 850’ye yakınını bugün itibarıyla yıktık. Kararlı şekilde de 21 bin kaçak yapının yıkımını gerçekleştireceğiz Biz doğal güzelliklerimizin, doğamızın, bize emanet olarak bırakılmış bu güzelliklerin korunarak gelecek nesillere aktarılması noktasında çalışmalarımız azim ve kararlılıkla devam edeceğiz. Bu anlamda tüm kaçak yapıların yıkılacağını, imar barışına uymayan tüm yapıların devletimiz eliyle yıkılacağını bildirmek isterim” dedi.

Nerelerde yıkım yapılacak?

Kurum, Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Bodrum’da imar planına aykırı bölümler için bir aylık düzeltme süresi sonunda yıkım kararı alındığını da açıkladı. Kurum, “İmar barışına uymayan 31 Aralık 2018 tarihi öncesinde yapılmış ancak sonrasında yapılmış gibi gösterilen, yine arazide doğal kot kesitlere uyulmamış, ilave bodrum katların çıkarıldığı ve imar planı ve ruhsata aykırı yapıların yapıldığını gördük. Bu anlamda ilk 50 metrede hiçbir şekilde yapılaşma yapılmamasına rağmen mevcutta yapıların olduğu, ikinci 50 metrede günübirlik tesisler yapılması gerekirken günübirlik tesisler dışında tesisler olduğu, yine imar planında turizm tesisi olarak gösterilip mevcutta konut olarak yerleşmelerin olduğu tespitleri yapıldı ve ilgililerine bildirildi. Toplamda 11'i otel 19 proje 2 bin 100 bağımsız bölümde aykırılık tespiti yapıldı. Bu projelerden 10'unda yükleniciler tarafından yıkım işlemleri başlatıldı. Diğer başlatılmayan 9 projeye ilişkin de ilgili birimlerin aldığı tedbirlerle yıkım işlemlerini fiilen gerçekleştiriyoruz. 19 projede 2 bin 100 bağımsız bölüme ilişkin de yıkım işlemleri süratli bir şekilde yapılacak ve en yakın zamanda imara uygun hale getirilecek. Bodrum'da ve tüm sahil kesiminde incelemelerimiz devam ediyor. Bu anlamda Muğla'daki 9 ilçemizde 30 gündür aralıksız şekilde denetimlerimizi sürdürüyoruz” diye anlattı.

Ayrıca Bodrum’da 20 milyon liralık ceza kesildiğini de anlatan Kurum, 31 Aralık 2018 öncesi ve sonrası uydu görüntüleriyle tespitlerde bulunmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG