Erişilebilirlik

Gaziantep'te Ara Güler Sergisi


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu ortaklığında Gaziantep’teki Kendirli Ermeni Kilisesi’nin restorasyonu sonrası kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nde “Tarih Size Bakıyor- Ara Güler Fotoğraflarında Arkeoloji” sergisi törenle açıldı.

Gaziantep'te Ara Güler Sergisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Doğuş Grubu’nun destekleriyle kurulan Ara Güler Müzesi ile Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi işbirliğinde Engin Özendes küratörlüğünde yapılan sergide, usta fotoğrafçının Afrodisias, Nemrut Dağı, Miletos Herakleia gibi Türkiye’nin en önemli arkeolojik alanlarında çektiği fotoğraflar ile Moğolistan’da bulunan Göktürk Yazıtları'ndan da fotoğraflar yer alıyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Sergi Küratörü Engin Özendes, foto muhabiri Ara Güler’in fotoğraflarının arkeoloji alanı açısından önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Ara Güler’in arkeolojik alanlar fotoğrafları tabi ki çok önemlidir. Çünkü Afrodisias başta olmak üzere bu alanların dünyaya tanıtımını Ara Güler yapmıştır. Bunu hem bir iş olarak yani çalışma bölümü olarak arkeolojik alanları fotoğraflamış hem de o kendi anlayışıyla çok farklı ve çok estetik açılardan bu alanları tespit etmiştir. Tabi bu enstitünün ilk sergisinin Ara Güler’in olması asla bir rastlantı değildir. Ara’nın arkeolojiyle olan bağlantısı, arkeolojik alanlardaki çekimleri bu nedeni yaratmıştır. Bunların yanısıra sergiyi Afrodisias’la başlatmam da bir rastlantı değil çünkü Ara Güler belki Afrodisias’ı keşfeden kişi değildi ama bütün dünyaya tanıtılması onun fotoğrafları sayesinde oldu. Bu arkeolojik alanların en önemli öne çıkan özelliklerini bildiğim için Miletos da benim için çok önemli, çünkü orası felsefenin doğduğu yerdir.’’

Diğer yandan Kendirli Ermeni Kilisesi’nde restorasyon sonrası ilk sergi Ermeni asıllı Türk foto muhabiri Ara Güler’in fotoğraf sergisi oldu. Türkiye’den 21, Moğolistan’dan 1 olmak üzere 22 arkeolojik alandan 132 fotoğrafın yer aldığı sergi 1 Eylül’e kadar ziyarete açık olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG