Erişilebilirlik

Suudi Savcı 5 Kişi Hakkında İdam Cezası İstedi


Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluk binasında öldürülmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Suudi başsavcı, 5 kişi hakkında idam cezası istedi.

Başsavcı Suud El Muceb konuyla ilgili Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir basın toplantısı düzenledi. Savcı, davaya 11 ismin dahil edildiği bu kişilerden 5’i hakkında savcılık makamının idam cezası talep ettiğini duyurdu. Hali hazırda 21 kişinin de soruşturma kapsamında gözaltında olduğu açıklandı. Başsavcı El Muceb, Kaşıkçı'yı öldüren ekibin cinayet planını 29 Eylül tarihinde yaptığını da söyledi.

El Muceb, Kaşıkçı’nın ölüm nedeni olarak, elçilik binasında yaşanan arbede ve kendisine ölümcül dozda ilaç verilmesini gösterdi. Savcı ayrıca, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin, parçalanarak konsolosluk binasından çıkarıldığını belirtti. Ancak savcılık açıklamasında cesedin nerede olduğuna dair araştırmanın halen devam ettiğine dikkat çekildi.

Öte yandan soruşturma kapsamında adı geçen ve kendisine yurtdışına çıkış yasağı konulan kişilerden birinin de Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın danışmanlarından Suud el Kahtani olduğu açıklandı.

Suudi Arabistan’da başta Veliaht Prens Bin Selman hakkında eleştirel yazılar kaleme alan, Washington Post gazetesi köşe yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim tarihinde evlilik hazırlığıyla ilgili belgeleri tamamlamak üzere, İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluk binasına girmiş ancak binadan bir daha çıkamamıştı. Suudi Arabistan ilk anda cinayet iddialarını reddetmiş daha sonra Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında öldürüldüğünü kabul etmişti.

Suudi başsavcı El Muceb Ekim ayı sonunda İstanbul’a gelerek Cumhuriyet Başsavıcısıyla görüşmüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG