Erişilebilirlik

ABD’den Uzman Yorumu: ‘Cinayet Varsa Mutlaka Delil Bulunur’


Konsolosluk Aramasına ABD’den Uzman Yorumu: ‘Cinayet Varsa Mutlaka Delil Bulunur’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:19 0:00

Suudi Arabistan asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ortadan kaybolduktan yaklaşık iki hafta sonra Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsosluk binasında Türk yetkililerin arama yapması için gerekli izin çıktı. Akıllara tek bir soru geldi. Eğer ortada bir suç varsa, iki haftada olası delillerin karartılması mümkün mü?

Sorunun yanıtı için başvurduğumuz New York'taki John Jay Adli Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak’a göre Kaşıkçı ile ilgili yapılan inceleme kriminal açıdan zor bir dosya.

Ama Koçak, “Adli bilimlerin temeli ilkesine göre herhangi bir yakın temasta muhakkak bir delil bırakılmıştır” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Ortada böyle bir cinayet varsa buna kalkışan insanlar uzman insanlar, deliller varsa yok etmeye çalışmışlardır. Ancak bu delili araştıran da uzman kişiler ve ileri teknolojiyle bulunma imkanı fazladır. Türkiye’de de güvenlik güçleri uzman ve bu teknolojinin yeterli olduğunu biliyoruz. Süreç önemli, bütün delillerinin tamamen yok edilmesi imkansızdır. Eğer iddia edilen bir cinayet varsa muhakkak delil bulunacaktır.”

Adli bilim ve araştırmada dünyanın en önemli eğitim ve araştırma merkezlerinden biri olarak kabul edilen John Jay Adli Bilimler Üniversitesi, verdiği eğitim ve araştırmalarıyla Amerikan ulusal ve uluslararası güvenlik güçlerine eğitim veren ve araştırma yapılan kurumlar arasında yer alıyor.

Toprak örnekleri alınması, kapıdan örnekler alınması ve K9 köpeklerinin dahil olması gibi adımlarınolası delillere ulaşmak için doğru yol olduğuna dikkat çeken Koçak, olası izler silinmeye çalışılsa bile ileri teknoloji sayesinde delillere ulaşılabileceğini söylüyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG