Erişilebilirlik

Suudi Arabistan ile Ticaret Krizi Kapıda mı?


Suudi Arabistan’ın Türkiye’den gelen yaş sebze ve meyve tırları ile konteynerlerini sınır kapısında ve limanda özellikle bekleterek, bürokratik engeller çıkarması gündemde

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın sınırında Türk mallarını çürütme politikası izlendiğini söyledi. Hatay’ın Suudi Arabistan’la neredeyse 40 yıldır sebze-meyve ticari ilişkisi olduğunu kaydeden Güzelmansur, son bir buçuk aydır Suudi Arabistan’ın gümrüğünde Türk ihracatçı şirketlere yönelik özel uygulamalarda bulunuldu bilgisinin kendisine ulaştığını kaydetti. Güzelmansur, normal prosedürde Türkiye’den deniz yoluyla konteynerlerle taşınmış malların 10-12 günde Suudi Arabistan’da satışa sunulduğunu ancak şimdi limanda ortalama iki hafta bekletme politikası izlendiğini açıkladı.

Bugüne değin yaklaşık 7 ton sebze-meyveyi olumsuz etkileyecek şekilde Suudi yönetimince Türk tırları ve konteynerlerine bekletme yapıldığını açıklayan Güzelmansur, “Tüm bunlar Suudi ithalatçıyı şimdiden yıldırmış durumdadır. Çıkarılan zorluklar, ilave maliyetler Suudi ithalatçıyı ‘Türkiye’den mal almayalım bari’ fikrine götürmeye ve bunlar yüksek sesle paylaşılmaya başlamıştır. Suudi Arabistan’ın çapını sürekli genişlettiği, gün geçtikçe derinleştirdiği Türkiye boykotu yaş-meyve ihracatçılarımızı, mobilya ihracatçılarımızı, çiftçilerimizi, üreticilerimizi, müteahhitlerimizi, nakliyecilerimizi, TIR şoförlerimizi maddi-manevi kayba uğratmakta, perişan etmektedir. Başta Hatay, Adana, Mersin, Antalya olmak üzere Bölge ekonomisini derinden etkilemektedir” dedi. Güzelmansur, kendisine gümrükte çürüyen Türk sebze ve meyvelerine ilişkin şirketler aracılığıyla görüntüler ve bilgiler gelmeye devam ettiğini de aktardı.

'Suudi Arabistan Türk Mallarını Sınırda Çürütüyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

“Türkiye – Suudi Arabistan ilişkileri uzunca bir süredir gerilimli hatta kriz derecesinde bir seyir izliyor” görüşünü de ifade eden Güzelmansur, iki ülke arasında öncelikle Müslüman Kardeşler konusunda fikir ayrılığı ardından Katar ve Suriye konularında sıkıntılar yaşandığını belirtti. CHP milletvekili, son olarak da gazeteci Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye yönelik ekonomik boykot uygulamalarını devreye soktuğunu da söyledi.

“Artan şekilde problemler var, çözümlemeye çalışıyoruz”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, Suudi Arabistan’ın sınır kapısındaki tutumuna ilişkin bugün oldukça diplomatik üslupla değerlendirmeyi tercih etti ve konuyu çözümlemeye başladıklarını ifade etmekle yetindi. Ancak Aksoy, Suudi Arabistan’da Türk tırları açısından “artan şekilde bazı problemler yaşandığını” söyledi. Konuya ilişkin gerekli girişimlerde bulunduklarını belirten Aksoy, “Gümrükte bekleyen 300 tırın 100 tanesi yaş sebze, meyve taşıyanlar, bunlar kademeli şekilde serbest bırakıldı. Konuyu takip etmeye devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın, ihracatçılarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz. Bir de tabii bu uygulamanın sadece Türkiye’ye yönelik olmadığı ümidini de taşıyoruz” dedi.

Mehmet Güzelmansur,ise Türk Dışişleri’nin ifade ettiği şekilde Suudi gümrüğünde diğer ülkelere de benzer uygulamalar yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi olmadığını belirtti ancak başta Hataylı şirketle olmak üzere Akdeniz Bölgesi ihracatçıları açısından Suudi Arabistan’la ticaret konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG