Erişilebilirlik

Suudi Arabistan’dan Lübnan’a Seyahat Uyarısı


Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya göre, Riyad yönetimi vatandaşlarını Lübnan’a seyahat etmemeleri konusunda uyardı ve Lübnan’da bulunan vatandaşlarının da derhal ülkeyi terk etmelerini istedi.

Ajans, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin açıklamasına yer verdi. Açıklamada “Lübnan’daki şartlar gereği Krallık Lübnan’ı ziyaret eden ya da orada yaşayan vatandaşlarından ülkeyi derhal terk etmelerini istiyor” ifadeleri yer aldı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İran ve Lübnanlı Şii grup Hizbullah’ı Arap ülkeleri arasına nifak tohumları ekmekle suçlayarak geçen Cumartesi Suudi Arabistan’da istifasını açıklamıştı. Hariri öldürülmekten korktuğunu söylemişti.

Suudi Arabistan, İran’ı Yemen’den topraklarına füze fırlatmakla suçluyor. Yemen’den atılan bir balistik füzenin Riyad’ı hedef almasının üzerine Suudi Arabistan Yemen’le tüm kara, hava ve deniz sınırlarını kapatmıştı.

Lübnanlı yetkililer: “Hariri esir tutuluyor”

Lübnanlı iki üst düzey yetkili ise Riyad yönetimini Saad Hariri’yi esir tutmakla suçladı. Üçüncü bir yetkili ise haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada Suudi Arabistan’ın Hariri’yi istifaya zorladığını ve eski başbakanı ev hapsinde tuttuğunu öne sürdü.

Suudi Arabistan ve Hariri’nin Gelecek Hareketi adlı partisinin üyeleri ise eski başbakanın ev hapsinde tutulduğu yönündeki haberleri yalanladı.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Ortadoğu ziyareti kapsamında sürpriz bir şekilde rotasını Suudi Arabistan’a çevirdi. Macron, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’la Yemen ve İran konularını görüşecek.

Macron’un ziyareti, Prens Salman’ın Suudi bakanlar ve işadamlarına yönelik yolsuzluk operasyonunun ardından gerçekleşiyor. Prens’in iktidarını güçlendirme adımı olarak görülen operasyonun ikinci dalgasında son olarak 208 kişi gözaltına alınmıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG