Erişilebilirlik

Suudi Arabistan Yemen'e Hava Saldırısı Başlattı


Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Khoba kapısı
Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Khoba kapısı

Suudi Arabistan ve dört Körfez ülkesi, Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine Yemen'deki Husi milislerine karşı bir hava saldırısı başlattı.

Bugün erken saatlerde de devam eden bombardıman, özellikle Husiler'in hava saldırılarını önleme amaçlı düzenlendi. Husiler, dün Aden'de Devlet Başkanı Hadi'nin kaldığı saraya hava saldırısı düzenlemişti.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el Cübeyr, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yemen halkını ve meşru hükümetini korumak için ülkesinin gerekli olan her şeyi” yapacağını söyledi.

Husiler’i şiddet yolunu tercih etmekle suçlayan Suudi büyükelçi, hava saldırılarını başlatmadan önce Amerika’yla temasa geçtiklerini bildirdi. Bununla birlikte hava saldırılarında Amerika’nın rolü olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el Cübeyr, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Yemen halkını ve meşru hükümetini korumak için ülkesinin gerekli olan her şeyi' yapacağını söyledi.
Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Adil el Cübeyr, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Yemen halkını ve meşru hükümetini korumak için ülkesinin gerekli olan her şeyi' yapacağını söyledi.

Operasyona Suudi Arabistan’la birlikte Körfez ülkeleri, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de katılıyor. Beş ülke yaptıkları ortak açıklamada Yemen’i “Husiler’in saldırganlığına” karşı koruduklarını belirtti.

Öte yandan Husiler’in elinden kaçtıktan sonra sığındığı Aden’den de ayrılan Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin nerede olduğu bilinmiyor. Yemenli bir yetkili Devlet Başkanı Hadi’nin “gizli bir bölgede, güvende” olduğunu açıkladı. Amerikalı yetkililer, Hadi’nin ülkeyi terk edip etmediğini doğrulayamıyor.

Dün Aden Uluslararası Havaalanı’nı ele geçiren Husi milisleri, kentte ilerleyişlerini sürdürüyor. Ordudan kopan isyancı grupların da destek verdiği Şii Husi milisleri, Amerika’nın el Kaide hedeflerini vurmak için kullandığı El Anad Hava Üssü’nü de ele geçirmişti. Güvenlik durumunun kötüleşmesinin ardından Amerika Yemen’den tüm askerlerini çekti.

Ülkeyi 30 yılı aşkın bir süredir yöneten eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in 2012 yılında halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından Yemen’de karışıklıklar hiç bitmedi.

İran’ın ve eski Devlet Başkanı Salih’in desteklediği tahmin edilen Husi milisleri, bir süre önce başkent Sanaa’yı da ele geçirmişti. Şii Husiler, ülke genelinde denetimi ele geçirmek amacıyla Yemen’deki Sünni ve diğer aşiretlere karşı mücadele veriyor.

Birleşmiş Milletler’e mektup gönderen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur Hadi, çatışmaları barışçı yoldan çözme çabalarının, şiddet yolunu tercih eden Husiler tarafından kesin dille reddedildiğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG