Erişilebilirlik

Suudi Arabistan ve Rusya’nın Petrol Üretimini Azaltma Kararı Piyasaları Etkiliyor


Geçtiğimiz hafta ABD piyasaları için sürpriz gelişmelerle dolu bir haftaydı. Hafta başında yükselen S&P 500 hafta boyunca gelen çeyrek raporlarının ve ekonomik raporların etkisinde düşüşler kaydetti. Teknoloji devlerinin hisslerinin beklenmedik çeyrek raporları NASDAQ’a sert düşüşler getirdi ama iş raporunun pozitif etkileri ve ABD tüketiminin Mart ayına oranla nisan ayında %4.5 oranında yükselmesi genel olarak Wall Street’teki yatırıcımlara olumlu olarak yansıdı.

New York haftaya Rusya ve Suudi Arabistan’dan gelen önemli haberlerle uyandı ki bu haberler Türkiye açısından da oldukça önem taşıyor. Suudi Arabistan ve Rusya OPEC’in sene başında verdiği üretim kotasını ihlal ederek, üretimi azaltmaya karar verdiklerini açıkladılar. İki büyük petrol üreticisinin bu kararı OPEC’in 2018’e kadar öngördüğü üretim kotasına karşı çıkma anlamına geliyor. İki ülkenin enerji bakanlarının yaptıkları açıklamaya göre önümüzdeki 9 aylık periyotta, yani 2018’in Mart ayına kadar üretimde kesintiye gidilecek.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın Petrol Üretimini Azaltma Kararı Piyasaları Etkiliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

OPEC limiti normalde 6 ay maksimum üretim kesintisine izin veriyor. Bu açıklamaların ardından ham petrolün varil fiyatı New York’ta $52.34’e yükseldi ki bu 24 Nisan’dan beri $49 dolara düşen varil fiyatı için sert bir yükseliş demek. OPEC ülkeleri 2017 başında yaptıkları toplantıda yılın ilk yarısında günde 1.8 milyon varil petrol üretilmesine karar vermişti. Fakat rezervlerin artması ve dolayısıyla varil fiyatlarının 60 doların altına düşmesi Suudi Arabistan gibi ekonomisi petrol ithalatına dayanan ülkeler için büyük bir problem yaratıyor. Bu haber muhtemelen bu hafta piyasaları en çok etkileyecek konu olacak.

Bunların dışında bu hafta önemli veriler gelecek. ilk önce ABD endüstriyel üretim raporu ve bölgesel anketlerin sonuçları açıklanacak. Daha sonra ise geçtiğimiz ayın emlak fiyatları açıklanacak, ev değerleri ve ipotekler ile ilgili son durum ortaya çıkacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG