Erişilebilirlik

S. Arabistan: ‘Riyad Yakınlarında Petrol Tesislerine Saldırıldı’


Suudi Arabistan, başkent Riyad yakınlarında iki petrol pompalama istasyonuna patlayıcı yüklü insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendiğini açıkladı ve olayı terör eylemi olarak niteledi.

Haftanın ilk günü de Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında Suudi petrol tankerlerine sabotaj düzenlenmişti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ülkesinin enerji bakanı, petrol istasyonlarına saldırının petrol üretimi ya da ham petrol ve petrol ürünleri ihracatını sekteye uğratmadığını söyledi.

Enerji Bakanı Halid el-Falih, devlet medyası tarafından yayınlanan açıklamasında, son iki saldırının küresel petrol tedariğini tehdit ettiğini ve İran’ın desteklediği Yemen’deki Husi milisleri dahil “bu tür yıkıcı eylemlerin arkasındaki terör gruplarına” karşı koymanın gerekliliğini gösterdiğini belirtti.

Husiler’in idaresindeki Masirah televizyonu gün içinde daha önce geçtiği bir haberde askeri bir yetkiliye dayanarak, “kritik öneme sahip Suudi tesislerine” insan hava araçlı saldırılar düzenlendiğini bildirmişti. Suudiler’in öncülüğündeki askeri koalisyon Yemen’de 4 yıldır Husiler’e karşı savaşıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında Pazar günü düzenlenen saldırılar ve sonrasında da Slı günkü olay, Amerika’yla İran arasında gerilimin ciddi boyutta arttığı ve Amerika’nın bölgedeki askeri varlığını genişlettiği bir döneme denk geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri, Hürmüz Boğazı’nın hemen yanıbaşında Fuceyre emirliği yakınlarındaki gemilere saldırıyla ilgili ayrıntı açıklamadı ancak Amerikalı yetkililerin olayın arkasında İran'a ya da İran için çalışan grupların olabileceğini düşündüğü yönünde haberler çıktı.

Reuters'ın geçtiği bir habere göre, Amerikan ulusal güvenlik daireleri, son değerlendirmelerin ardından, BAE açıklarındaki 4 tankere saldırıda İran güçlerinden ziyade İran'la bağlantılı grupların parmağı olduğunu tahmin ediyor.

Haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili, olası sorumluluların Yemen'deki Husi isyancıları ya da Irak'taki Şii milislerin olabileceğini ancak Washington'un elinde henüz kesin bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Medyada, Amerika’nın bölgeye bir inceleme heyeti gönderdiği şeklinde haberler de yer aldı.

İran ise saldırıda bir rolü olduğu iddialarını reddetti ve soruşturma çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG