Erişilebilirlik

Suudi Arabistan: İran Hesap Vermeli


Zanlılardan çifte vatandaşlı Mansur Arbabsiyar dün New York'ta çıkarıldığı mahkemede
Zanlılardan çifte vatandaşlı Mansur Arbabsiyar dün New York'ta çıkarıldığı mahkemede

Suudi Arabistan, Washington büyükelçisine suikast planıyla ilgili olarak Tahran hükümetinin hesap vermesi gerektiği görüşünde

Suudi Arabistan’ın eski Washington büyükelçisi Prens Türki el Faysal, Tahran hükümetinin cezalandırılmasını isterken İngiltere İran’a karşı yeni yaptırım çağrısında bulundu.

Amerika, dün, İran'dan emir aldığı öne sürülen iki kişi hakkında Suudi Arabistan'ın Washington büyükelçisine suikast planladıkları iddiasıyla dava açtı.

Adalet Bakanı Eric Holder’a göre, zanlılar, Büyükelçi Adil el Cubeyr’i, Meksika'da bir uyuşturucu karteline öldürtmeyi düşünüyordu. Holder, suikastın Suudi diplomatın yemek yediği lokantada bombayla yapılmasının planlandığını ileri sürdü.

İki zanlıdan hem Amerikan hem de İran vatandaşı olan Mansur Arbabsiyar’ın 29 Eylül’de New York’ta tutuklandığı açıklandı. Gulam Şakuri adlı kaçak ikinci zanlının ise İran Devrim Muhafızları’nın yurt dışında faaliyet gösteren “Kudüs” biriminden olduğu öne sürülüyor.

Zanlılar cinayet tasarlamak, kitle imha silahı kullanmak ve terörizme suçlanıyor. İddiaya göre Arbabsiyar, Meksika’daki uyuşturucu çeteleriyle bağlantısı olduğunu sandığı bir polis muhbirine; 1,5 milyon dolarlık suikast için ilk taksit olarak $100,000 ödedi. Adalet Bakanı Holder, suikast planın İran’da tasarlandığını, desteklendiğini ve yönetildiğini söyledi.

Suudi diplomat Prens Türki el Faysal, Amerikalı yetkililerin kendisine sunduğu kanıtların İran’ın rolünün inkâr edilemeyeceğini gösterdiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest ise iddiaların Amerika tarafından üretildiğini söyledi ve “asılsız ve gerçek dışı” olduğunu savundu.

'İran-Suudi Arabistan ilişkilerinin karşılıklı saygıya dayandığını belirten Mihmanperest, “Bu çirkin iddialarla, düşmanlar çirkin hedeflerine ulaşamayacaklar, kamuoyunu kandıramayacaklar” dedi.

İran Meclis Başkanı Ali Larijani suçlamaların çocukça olduğunu söylerken, İran’ın BM Büyükelçisi iddiaları Genel Sekreter ban ki Moon nezdinde protesto etti.

Amerika, olayla ilgili olarak İran’a karşı tek yanlı değil muhtemelen yeni yaptırımlar şeklinde uluslararası bir tepki oluşturmaya çalışıyor.


XS
SM
MD
LG