Erişilebilirlik

Suudi Arabistan Endonezya’dan Habersiz İdam İçin Özür Diledi


Suudi Arabistan Endonezya’dan Habersiz İdam İçin Özür Diledi
Suudi Arabistan Endonezya’dan Habersiz İdam İçin Özür Diledi

Suudi Arabistan’ın Cakarta Büyükelçisi, idam cezası, ailesine haber verilmeden infaz edilen temizlik işçisi kadın için Endonezya’dan özür diledi.

Cakarta hükümeti infazı kınamış, kadının ailesine önceden haber verilmemesini ağır bir dille eleştirmişti.

Suudi Arabistan Büyükelçisi’nin Endonezya Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa’yı makamında ziyaret ederek resmen özür dilediği öğrenildi. Haberlere göre Bakan, ziyaret sırasında Suudi Büyükelçi’ye protesto mektubu verdi.

Ruyati Binti Satubi adlı 54 yaşındaki kadın çalıştığı evin sahibini bıçaklayarak öldürdüğü gerekçesiyle idama mahkûm oluştu. Endonezyalı yetkililer maktulün kadına işkence yaptığını ve ülkesine dönmesine izin vermediğini ileri sürüyor.

Endonezyalı temizlikçi kadının cezası geçen Cumartesi günü başı kesilerek infaz edilmişti.

Cakarta hükümeti, Suudi yetkililerin kadının durumundan ülkede görevli Endonezyalı yetkilileri haberdar etmemesinin de uluslararası anlaşmalara aykırı olduğuna dikkati çekiyor.

Cakarta hükümetine göre, çoğu temizlik işçisi ve çocuk bakıcısı olmak üzere Suudi Arabistan’da 1,2 milyon Endonezyalı çalışıyor. Bu ülkede 23, Malezya’da ise 200’den fazla Endonezyalı idam mahkûmu var.

Hükümet, yabancı ülkelerde kötü muameleye maruz kalan vatandaşlarının haklarını daha iyi koruması için halk ve Meclis’ten ağır baskı görüyor.

Bir süre önce Malezya’da bir çiftin, yanlarında çalışan Endonezyalı temizlik işçisini öldürdükleri belirlenmişti. Suudi Arabistan ve Malezya’da ev işlerinde çalışan Endonezyalı kadınlara kötü muamele ve işkence haberleri ülkelerinde geniş tepki görüyor.

XS
SM
MD
LG