Erişilebilirlik

Suudi Arabistan’da Sosyal Medya İhbar Hattı


Suudi Arabistan, vatandaşlarından ülkeye zarar verecek sosyal medya faaliyetlerini ihbar etmelerini istedi. İçişleri Bakanlığı’nın hesabından atılan Twitter mesajında vatandaşlara “Hepimiz güvenliğiz -#We're_all_security" adlı telefon uygulamasıyla birbirlerini izlemeleri ve “bilgi suçları”nın önlenmesine yardım etmeleri çağrısı yapıldı. Uygulama, geçen yıl vatandaşların hırsızlık ve trafik suçlarını ihbar edebilmesi amacıyla tasarlanmıştı.

Muhalifler gözaltına alındı

Geçtiğimiz günlerde, ülkede aralarında önde gelen din alimlerinden Şeyh Salman El Avde’nin de bulunduğu bazı aydınlar ve insan hakları savunucuları gözaltına alındı. Gözaltıların ardından sürgündeki muhalif liderler Suudi Arabistan’da bir dizi protesto gösterisi için çağrı yaptı. Protesto çağrıları ülkede muhaliflere yönelik baskının artmasına yol açtı.

Bir Suudi güvenlik yetkilisi gözaltılarla ilgili olarak Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, şüphelilerin casusluk eylemlerinde bulunduğu ve Müslüman Kardeşler gibi yurt dışında faaliyet gösteren örgütlerle bağlantılı oldukları iddiasını aktardı. Riyad, Müslüman Kardeşler’i terörist gruplar arasında kabul ediyor.

Kral tahtı devredecek söylentisi

Ülkedeki gözaltılar Kral Salman’ın, tahtı oğlu Prens Muhammed Bin Salman’a bırakacağına dair söylentilere de neden oldu. Gözaltına alınan isimlerin Prens’e muhalif isimler olduğu dikkat çekti. Muhammed Bin Salman, şimdiden ekonomi, diplomasi ve iç politika konularında baskın bir isim.

Suudi Arabistan’da protesto gösterileri düzenlemek ve siyasi parti ve sendika kurmak yasak, basın da devlet kontrolünde. Ülkede kraliyet ailesinin eleştirilmesinin cezası ise hapis.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG