Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'da 11 Prens ve 4 Bakan Tutuklandı


Veliaht Prens Muhammed bin Salman
Veliaht Prens Muhammed bin Salman

Suudi Arabistan kralı Kral Salman, kraliyet ailesinin önde gelen isimlerini görevlerinden alırken, bu kilit güvenlik ve ekonomik konumlara iki yeni bakan atadı, veliath prensin kraliyet içindeki gücünü pekiştirmiş oldu.

Kral Salman, yeni yolsuzlukla mücadele komisyonu kurduğunu ve başına da veliath prens Prens Muhammed bin Salman’ı getirdiğini açıkladı. Al Arabiya televizyonu, Prens Muhammed’in 11 prensin yanı sıra görev yapan 4 bakan ve onlarca eski bakanı tutukladığını belirtti.

Prens Miteb bin Abdullah, Ulusal Muhafızlar’ın bakanlığından alınarak yerine Halid bin Ayyaf getirildi. Ekonomi bakanlığı görevinden de Adel Fakieh alınarak yerine Muhammed El Tuwaijiri atandı.

Prens Muhammed’in iki yıl önce beklenmedik şekilde yükselmesinden önce Kral Abdullah’ın oğlu olan Prens Miteb, kraliyetin başına geçmesi beklenen prenslerden biriydi.

Prens Miteb, Suudi güç yapısının üst kademelerinde Kral Abdullah’ın soyundan olup da görev yapan son kişiydi.

Bu adımlar, Veliaht Prens Muhammed’in, kraliyetin güvenlik birimlerindeki kontrol gücünü pekiştirdiği belirtiliyor.

Prens Muhammed, Kral Salman’ın 32 yaşındaki oğlu. Savunma bakanı olarak da görev yapan Muhammed, büyük kuzeni Prens Muhammed bin Nayef’in gözden düşmesiyle, Haziran ayında veliath prens olarak açıklanmıştı.

Veliaht Prens aynı zamanda, Suudi Arabistan’ın liderliğindeki Yemen savaşını yürütmekle görevli. Prens ayrıca enerji politikalarını belirliyor ve kraliyetin petrol sonrası geleceğini de tasarlıyor.

Yüksek mevkilerdeki rüşvetle mücadele etmeyi vaad eden Prens Muhammed, şimdi yolsuzluk karşıtı komisyonun da liderliğini üstlenecek. Bu konum ona tutuklama emri çıkarmaktan, seyahat yasağı koymaya ve varlık dondurmaya kadar pek çok yetki veriyor.

Kraliyet kararnamesinde "Vatan, yolsuzluk yok edilmedik ve yolsuzlar hesap vermedikçe varlığını sürdüremez" denildi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG