Erişilebilirlik

Suudi Arabistan'a Dönmemek İçin İntihar mı Ettiler?


Geçen hafta New York’ta Hudson Nehri’nde vücutları gövdeleri ve ayak bileklerinden birbirine bantlanmış halde bulunan Suudi Arabistanlı iki kız kardeşin ölümüyle ilgili soruşturma devam ediyor.

16 yaşındaki Tala ve 23 yaşındaki Rotana Farea kardeşlerin ölümüyle ilgili sır perdesi hala sürerken polis çok yönlü sürdürdüğü soruşturmada değişik ihtimalleri değerlendiriyor.

New York Emniyeti (NYPD), soruşturma kapsamında şu ana kadar ellerine geçen bilgiler doğrultusunda iki kız kardeşin büyük bir ihtimalle intihar etmiş olduğunu düşünüyor.

“İntihar olasılığı güçleniyor”

NYPD soruşturmayla ilgili düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık iki yıldır ABD’de yaşayan iki genç kızın yakınlarına, “Suudi Arabistan'a geri dönmek yerine ölmeyi tercih ederiz” dediklerini açıkladı. Polis, iki kız kardeşin Virginia’da yaşayan yakınlarına söyledikleri bu sözlerinin intihar ihtimalini güçlendirdiğini belirtti.

NYPD yetkilisi Dermot Shea, soruşturmayla ilgili son ayrıntıları basın mensuplarıyla paylaştı. Shea, Suudi kızların ölümüyle ilgili çok yönlü soruşturmanın sürdüğünü kaydetti.

Shea, Tala ve Rotana Farea kardeşlerin intihar etmiş olabileceklerini kaydederek, “Farea kardeşler’in yakın çevrelerine Suudi Arabistan’a geri dönmek yerine ölmeyi tercih edeceklerini söylediklerini tespit ettik.” Dedi.

Cinayet ihtimalini de değerlendiren Shea, “Şimdiye kadar elimizdeki bulgulara göre iki kız kardeşe yönelik işlenmiş bir suç bulgusu ya da kuvvetli bir delil yok” dedi.

Nehir kenarında namaz kılmışlar

Soruşturma kapsamında bir görgü tanığının da ifadesini paylaşan Shea,”Bir görgü tanığı iki kız kardeşi yaklaşık yüz metrelik bir mesafeden gördüğünü ifade etti. İki kız kardeşin nehir kenarında başları öne eğik bir şekilde namaz kıldığını gördüğünü söyledi“ dedi. Shea, iki kız kardeşin cesetlerine yapılan otopsi sonuçlarının henüz kesinleşmediğini, ancak ellerine geçen adli tıp bilgileri doğrultusunda iki kız kardeşin Hudson Nehrine girdiklerinde hayatta olduklarının saptandığını belirtti.

Kredi kartları inceleniyor

New York polisi yürüttüğü soruşturma kapsamında iki kız kardeşin kredi kartı harcamalarını mercek altına aldı. Virginia eyaletinde yaşayan aileleriyle bir süredir ayrı yaşayan kız kardeşlerin, birkaç ay sığınma evlerinde yaşadıktan sonra ilk önce Washington, DC, sonra Philadelphia'ya gittiklerini, son olarak 1 Eylül'de New York'a geldiğini belirledi. Kız kardeşlerin 1 Eylül’den itibaren New York’ta lüks otellerde kaldığı saptandı.

Suudi Büyükelçiliği yetkileri aileyi neden aradı?

Kız kardeşlerin ailesi ise Tala ve Rotana’nın intihar etmediği görüşünde. Aile, iki kız kardeşin cesetleri bulunmadan bir gün önce Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçiliği yetkililerinin kendilerini arayarak Tala ve Rotana’nın ABD’ye siyasi sığınma başvurusu yaptıklarını tespit ettiklerini ve ailenin ABD’yi terk etmesi gerektiğini söylediklerini iddia etti.

Suudi Arabistan New York Başkonsolosluğu ise, Tala ve Rotana’nın vatandaşları olduklarını teyit eden bir açıklama yaptı konuyla ilgili bir avukat tuttuklarını belirtti.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliğinden bir yetkili CNN'e yaptığı açıklamada, elçiliğin genç kızların sığınma başvurusundan haberdar olduğunu ancak bu konuda aileyle irtibata geçilmediğini söyledi.

New York Times gazetesi de Washington'daki Suudi Büyükelçiliği’nin, kızlarının ABD’ye siyasal sığınma başvurusunda bulunduğunu bildirmek için Rotana ve Tala'nın annesini aradığını iddia etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG