Erişilebilirlik

Susan Rice Dışişleri Bakanlığı Adaylığından Çekildi


Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Susan Rice, dışişleri bakanlığı adaylığından çekilme kararı aldı.

Rice, görevini bırakmaya hazırlanan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un yerine geçebilecek en kuvvetli adaydı.

Başkan Barack Obama yayınladığı açıklamada, Susan Rice’ın çekilme kararını kabul ettiğini, ancak BM büyükelçisi olarak kabinedeki görevini sürdüreceğini bildirdi.

Susan Rice, 11 Eylül günü Bingazi’deki Amerikan Konsolosluğu’na düzenlenen saldırının ardından yaptığı yorumla Cumhuriyetçi Partili muhalefetin tepkisini çekmişti. Bingazi’deki konsoloslukta çıkan yangında Libya Büyükelçisi Christopher Stevens ve üç elçilik görevlisi hayatını kaybetti.

Rice, Bingazi saldırısının Hazreti Muhammed’le alay eden amatör Amerikan filmine yönelik protestolardan kaynaklandığını söylemişti. Cumhuriyetçi Partili Kongre üyeleri Rice’ı saldırı planlayıcılarıyla ilgili istihbaratı yanlış değerlendirmekle suçladı.

Obama yönetimi bir süre sonra Bingazi saldırısının bir terör örgütünce düzenlendiğini açıkladı.

Susan Rice’a destek veren Obama, büyükelçinin o dönemde elindeki verilere dayanarak konuştuğunu ve kendisine yönelik saldırıların hedef saptırmayı amaçladığını söylemişti.

Şimdi Ocak ayında görevinden ayrılacak olan Hillary Clinton’ın yerine en kuvvetli aday olarak, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Parti Massachusetts Senatörü John Kerry’nin adı geçiyor.

Susan Rice Kimdir?

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice’a Hillary Clinton’ın yerini alacak en güçlü Dışişleri Bakanı adayı olarak bakılıyordu. Ancak Bingazi’deki Amerikan konsolosluğuna düzenlenen saldırı sırasında yaptığı açıklamalar, kendisine onay verecek Senato üyeleri tarafından eleştirilince adaylık süreci zora girdi. Rice, kendisini eleştiren senato üyeleriyle görüşmeler yapıp, onları iknaya çalıştı. Ancak bir süre sonra, Amerikalı diplomat, bakanlık görevi adaylığından kendi isteğiyle çekildi.

Büyükelçi Susan Rice doğduğundan beri Washington’da yaşıyor. Amerika Merkez Bankası yöneticilerinden birinin kızı olarak Washington’un zengin çevrelerinde yetişen Susan Rice, California’daki Standford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde doktora yapmış.

Siyasi yıldızı Bill Clinton yönetiminde önce başkanın özel yardımcılarından biri, sonra Dışişleri Bakanlığı Afrika İşleri Bakan Yardımcısı olarak parladı.

Barack Obama daha adayken kendisine danışmanlık yapan Rice, Obama başkan seçilince Birleşmiş Milletler büyükelçisi olarak atandı.

Amerikan Üniversitesi profesörü ve yazar David Bosco, Rice’in hem güçlü bir özgeçmişi hem de Obama ile yakın ilişkisi olduğunu söylüyor : “Rice, Amerikan dış politika mekanizmasının nasıl işlediğini biliyor. Başkan’la yakın ilişkisi de aynı ölçüde değerli. Bunlar dışişleri bakanı olmak için çok önemliydi.”

Birleşmiş Milletler’de sık sık Rus büyükelçisiyle tartışan Susan Rice çetin bir müzakereci olarak tanınıyor. Diplomatik üslubu “akılcı ve sert” olarak tanımlanıyor.

11 Eylül’de Binagazi’de Amerikan konsolosluğuna yapılan saldırıdan sonra Rice kendisini birden Beyaz Saray ile Cumhuriyetçi Kongre üyeleri arasındaki kavganın ortasında buldu.

Cumhuriyetçi Senatörler, biri büyükelçi dört Amerikalı’nın öldüğü saldırıdan beş gün sonra Rice’in televizyon programlarında yaptığı açıklamalar nedeniyle adaylığına karşı çıktı. Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham da bunlardan biriydi: “Bence terfi etmeye hak kazanmadı. Bu ülkede başkanın seçeceği bir çok üstün nitelikli kişi var. Ben Bingazi olayında başrol alan bir kişinin terfi ettirilmesine kesinlikle karşıyım.”
Senatörler ve Büyükelçi Rice arasında yapılan bir toplantı Cumhuriyetçiler’in kuşkularını gidermedi ve sonunda adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Susan Rice Kimdir?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG