Erişilebilirlik

Suriye'de Halk Savaş Ortasında Hayatta Kalmaya Çalışıyor


Suriye’nin kuzeyinde yaşayanlar, 2011’in Mart ayından bu yana binlerce kişinin ölümüne neden olan savaşa rağmen, günlük hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Muhalif Özgür Suriye Ordusu, kontrolu altındaki bölgelerde yerel yönetimler oluşturarak, yöredeki halka kamu hizmeti götürmeye çalışıyor.

Suriye’nin kuzeyinde, yol kenarındaki bu geçici benzin istasyonunda benzinin litresi 2 dolara satılıyor. Bu, Özgür Suriye Ordusu’nun korumaya çalıştığı en değerli kaynaklardan biri.

Özgür Suriye Ordusu, bölge sakinlerinin normal hayatlarına dönmesine destek olmak için yerel koordinasyon komiteleri kurmuş.

Eski öğretmen Samir Hac Ömer şimdi Azaz şehrindeki Özgür Suriye Ordusu’na bağlı siyasi konseyin başında. Ömer, temel hizmetleri tedarik ettiklerini, ancak bebek sütü ve ilaç gibi ihtiyaçlarda halen sıkıntı yaşadıklarını söylüyor: “Su, elektrik, ekmek, temizlik gibi hizmetler sağlıyoruz.”

Suriye hükümeti, ‘terörist’ olarak gördüğü isyancıları ortadan kaldırmaya kararlı. Ama bu durum, isyancıların cesaretini kırmış değil. Azaz’da, geçen haftaki hava saldırılarında 50 kişinin ölmesine rağmen, esnaf ertesi gün işbaşı yapmış.

Esnaf Hamdan Kanou, “Dükkânlarımızı açtık çünkü halk yemek yapmak için alış-verişe geliyor. Hava saldırılarına rağmen hayat devam ediyor. Beşar Esad’dan korkmuyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Yolun aşağısında bir fırın, komşu dükkânların çoğu kepenk kaldırmamış olsa da, kapısını müşterilere açmış. Bazı eczaneler de, hastalara ve saldırılarda yararlananlara ilaç sağlamak için çalışmaya devam etmiş.

Azaz’da, Özgür Suriye Ordusu’ndan Yüzbaşı Ahmet Gazali, bölgedeki subayların halkta güven oluşturmaya çalıştıklarını belirtiyor: “En büyük zorluk, bize güvenen insanların memnuniyetini sağlamak ve içinde bulunduğumuz krizden kaynaklanan erzak kıtlığıyla mücadele etmek.”

Ancak isyancıların sağladığı ilerlemeler tek bir saldırıyla kaybedilebilir. İnşası senelerce devam etmiş olan bu devlet hastanesinin, geçen ayki saldırılarda harabeye dönüşmesi sadece bir kaç gün sürmüş. Bu yüzden de bölgede yaşayanlar artık tıbbi tedavi için Türkiye sınırını geçmek zorunda.

Suriye'de Halk Savaş Ortasında Hayatta Kalmaya Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG