Erişilebilirlik

Suriyeli Mülteciler Esnafı Nasıl Etkiliyor?


Suriyeli Mülteciler Esnafı Nasıl Etkiliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Türkiye bugün en çok mülteci barındıran ülke durumunda. Son zamanlarda Bodrum, çoğunluğunu Suriyeliler’in oluşturduğu mültecilerin akınına uğradı. Park, bahçe, otobüs terminali ve pazar alanlarını mesken edinen mültecilerin turizm ve ekonomiye etkilerini yerinde araştırdık

Suriyeli mültecilerin varlığı yerel esnafı nasıl etkiliyor? Ellerinde valizleri, sırtlarında çantaları ve çöp poşetlerine doldurdukları eşyaları ile boş buldukları alanlarda yatıp kalkan mülteciler, kimi esnafa göre turizm ve ekonomiyi olumsuz etkiliyor, kimilerine göre ise bölge esnafı onlar sayesinde ayakta durabiliyor.

Bodrumda görüştüğümüz lokanta işletmecisi Erdoğan Kiraz, satışlarının çoğunu mültecilere yaptıklarını ve bu durumdan memnun olduklarını söyledi.

Öte yandan mültecilerin varlığından son derece rahatsız olan esnaf çoğunlukta. Bunlardan biri de Bodrum'da taksicilik yapan Hüseyin Aydan, 'her şeylerini sokakta yaşayan multeciler hem görüntüyü bozuyor hem de kirlilik yaratıyor. Lüks kokantalarin karşısında yatip kalkan multecileri goren müşteriler rahatsız oluyor ve bir daha buralara gelmiyor' şeklinde konuşuyor

Benzer şikayetlerde bulunan bir ayakkabı satıcısı ise mültecilerin varlığı yüzünden yerel halkın ve turistlerin, aileleriyle birlikte alışveriş yapmaya gelmediklerinden ve bu durumun satışları önemli ölçüde azalttığından şikayet etti.

Mültecilerin çoğu Avrupa ülkelerine gidebilmek için fırsat bekliyor. Birçoğu önce Ege’deki Yunan adalarına, oradan da daha çok Almanya’ya gitmek istiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG