Erişilebilirlik

Süryaniler: 'Demokratikleşme Paketi Yeterli Değil'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi’nde Türkiye’deki politikalar nedeniyle yıllar içinde yurtdışı göçler nedeniyle nüfus açısından küçük bir azınlığa dönüşen Süryaniler’e de yer verildi. Başbakan Erdoğan’ın, Mardin’in Midyat ilçesindeki Mor Gabriel Manastırı’nın vakıf yönetimine iade edileceğini açıklaması, Süryaniler tarafından sevinçle karşılandı. Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, açıklamadan sevinç duyduklarını, ancak yine de önce tapuyu ellerinde görmek istediklerini söyledi.

Ankara’da Başbakan Erdoğan’ın bir basın toplantısıyla açıkladığı Demokratikleşme Paketi, Süryani nüfusa ev sahipliği yapmakta Mardin’de heyecanla karşılandı. Özellikle Midyat ilçesinde, geçmiş dönemlerde yerinden yurdundan göç etmiş ve toprak hakkını yargı yoluyla aramaya çalışan Süryaniler, Erdoğan’ın Mor Gabriel Manastırı’nın vakfa iadesinin gerçekleşeceği açıklamasından memnuniyet duydu. Süryani kesiminde, şimdiki en büyük beklenti, Demokratikleşme Paketi’ndeki bu karar dolayısıyla diğer mülkiyet sorunlarına da çözüm bulunması.
Mor Gabriel Manastırı arazisi ile vakıf mülkiyetlerine ilişkin dava dosyalarından ikisi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınmıştı. Bir diğer dosya ise, Yargıtay’ın gündemindeydi.

Hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurularından olumlu yanıt alamayan Mor Gabriel Manastırı Vakfı, yargıya taşıdığı arazi sorununa Erdoğan’ın açıklamasıyla AKP Hükümeti’nden çözüm sözü almış aldı. Bu gelişmeyi, Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, “Manastırla ilgili kararı Süryani halkı arasında sevinçle karşıladık. Ama keşke daha öncesinde bu adım atılabilseydi. Bizim en büyük mutluluğumuz tapular elimize geçince olacaktır” dedi.

Başbakan’ın açıklamasında iade sürecine ilişkin ayrıntılar olmadığını anımsatan Ergün, “Şimdi acaba bir kısmı mı iade edilecek yoksa bizim dava açtığımız bütün mülkiyet taleplerimiz mi iade edilecek emin değiliz. Öncelikle tam olarak neyin iade edileceğini öğrenmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yeni Anayasa anımsatması

Süryaniler açısından Demokratikleşme Paketi ile tüm beklentilerinin karşılanmış olmadığını da vurgulayan Ergün, “Biz Süryani halkı olarak beklentilerimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne iletmiştik. Yeni Anayasa hazırlama sürecinde 2012’nin Şubat ayında Uzlaşma Komisyonu’na bir dosya sunmuştuk. Taleplerimiz o dosyada mevcut. Mesela anadil eğitimi, kültürel haklarımızın tanınması, rahatlıkla yeni kilise inşaatı yapabilmemiz gibi taleplerimiz var” dedi.

Süryani kimlikleri nedeniyle vali, kaymakam gibi devlet bürokrasindeki konumlara gelmeleri önünde engeller bulunduğunu anımsatan Ergün, benzer bir şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde üst rütbelere ulaşamadıklarını da kaydetti. Bu pakette, Süryaniler’in önündeki bu engellerin kaldırılmasına ilişkin hükümler göremediklerini belirten Ergün, önümüzdeki dönemde bu taleplerine de yanıt verilmesini beklediklerini söyledi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG