Erişilebilirlik

Sürücüsüz Araçların Güvenliği Tartışılıyor


Amerika’nın bazı eyaletlerinde caddelerde sürücüsüz araçlar deneysel amaçla trafiğe çıkmaya başladı. Ancak şu aşamada sadece üş eyalette; Florida, Nevada ve California’da sürücüsüz yasal.

Teknoloji devi Google’ın sürücüsüz araçlardan oluşan filosu Ağustos ayı itibarıyla toplam 480 bin kilometre yaptı.

Amerika ve Avrupa’daki büyük otomobil üreticileri de sürücüsüz araçlar üzerine çalışıyor. 2020’de sürücüsüz araçların ticari olarak piyasaya sürülmesi bekleniyor.

California Valisi Jerry Brown, Eylül ayında sürücüsüz araçları yasallaştıran kararı imzaladı.

Brown, ”Sürücüsüz araçlar, bugünün bilim-kurgusu, yarınınsa gerçeği,” şeklinde konuştu.

Bu araçlar kameraların, radarların ve hareket sensörlerinin yardımıyla çalışıyor.

Bu sistemler, Amerika Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Dairesi DARPA’nın sponsorluğunda düzenlenen yarışmalarda geliştirilmiş.

Mühendis Richard Mason 2004-2007 arasında DARPA’nın düzenlediği yarışlar için araçlar tasarlamış: ”Günümüzde kullanılan araçların maliyeti artık çok yüksek, ancak bu biraz da kapasitelerinin sürekli artırılmasından kaynaklanıyor.”

Los Angeles’daki bir fuara katılanlar sürücülü araçlarla olsa bile geleceğin neler getireceğini gördü.

Bu küçük araçlar çok daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor. Angie Nucci, yeni elektronik aksamların araç güvenliğini arttırdığını söylüyor: ”Yolcu tarafındaki aynaya yerleştirilen kamera, navigasyon ekranına bağlı. Böylece güvenli şekilde şerit değiştirebilirsiniz.”

Araçların önünde ve yanında bulunan çarpışma uyarı sistemleri de güvenliği arttırıyor.

Bu sistemler destek sağlıyor ancak sürücünün yerini tutmuyor. Petersen Otomotiv Müzesi’nin küratörü Leslie Kendall sürücüsüz araçların otoyolları daha güvenli hale getireceği görüşünde: ”Ulaşım denkleminde insan faktörünü çıkardığınız zaman kaza yapma olasılığını da ortadan kaldırıyorsunuz.”

Ancak tüketiciler direksiyonun kontrolünü bırakmak istemeyebilir.

Leslie Kendall, ”Tüketicilerin bu araçların güvenilir olduğunu anlamaları zaman alabilir. Teknolojinin önce kendini kanıtlaması gerekiyor,” diyor.

Richard Mason teknolojinin şimdiden kendini kanıtladığını, en büyük zorluğun sürücüsüz araçların onbinlerce doları bulan fiyatını düşürmek olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG