Erişilebilirlik

Sürücüsüz Araçlara Şimdilik Sürücü Gerekiyor


Sürücüsüz Araçlara Şimdilik Sürücü Gerekiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Otonom yani sürücüsüz araç teknolojisi her geçen gün ilerliyor. Yapılan son test sürüşlerinde, bu araçlardaki navigasyon ve direksiyon teknolojisinin de geliştiği görülüyor. Ancak son dönemde California’da meydana gelen ve sürücüsüz araçlardan kaynaklanan kazalar, otonom arabalarda, gerektiğinde direksiyon hakimiyetini devralabilecek bir sürücü bulunması gerektiğini ortaya koydu. Araştırmacılar, diğer sürücülü araçlar da göz önüne alındığında, kaza riski olmayan bir otonom araç geliştirmenin son derece zor olduğunu söylüyor.

Son birkaç yıldır, sürücüsüz araç prototipleri, Amerika’nın otoyollarında ve kalabalık caddelerinde dolaşmaya başladı.

Bu araçların birçoğu da, biri ölümlü olmak üzere, kazalara yol açtı. Bu durum, halkı, yetkilileri ve otomotiv üreticilerini kaygılandırıyor.

Öte yandan, sürücüsüz araçlar her gün daha da gelişiyor. Sofistike alıcılar, etrafı daha iyi tarıyor, diğer araçların hızını ve mesafelerini daha iyi hesaplıyor ve insanlardan çok daha hızlı tepki verebiliyor.

Ancak otonom araçlar, bütün olasılıkları algılayabilecek yapay zeka seviyesine hala sahip değil.

Başka bir sorunsa, diğer sürücülerin, trafik kurallarına tamamen bağlı kalan sürücüsüz araçlarla, yolları güvenli şekilde paylaşmayı öğrenmesi.

Uzmanlar, 2025 yılın kadar, küresel sürücüsüz araç pazarının bir trilyon doları geçeceğini öngörüyor.

Yapay zeka teknolojisi ilerledikçe, araştırmacılar araçların birbirleriyle iletişim kurabileceğini, yolları daha iyi kavrayabileceğini ve geçmiş tecrübelerinden faydalanmayı öğrenebileceğini söylüyor. Ayrıca bu araçların, kaza yapmaları halinde, durumun ayrıntılı bir değerlendirmesini yapıp, sigorta şirketlerinin, ne olduğunu ve kimin hatalı olduğunu anlamasına yardımcı olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG